Het verhaal over schuld zoals je dat nog nooit hebt gehoord

De crisis van 2008 ligt nog vers in ons geheugen. Dag na dag waren we aan de buis gekluisterd of achter het computerscherm om uit te vinden waar de volgende grote financiële ramp had plaats gevonden.

De jaren daarna leek alles weer wat beter te worden, maar een echte groei zat er ook niet meer in. Het leek meer een systeem van pappen en nathouden, waarbij de centrale banken zowel in Amerika als in Europa regelmatig de economie moeten “stimuleren”. Dit stimuleren betekent in de praktijk geld bijdrukken. Iets dat ze ook deden na de Eerste Wereldoorlog in Duitsland ten tijde van de Weimar Republiek.

Het grote probleem is dat wat de crisis in 2008 veroorzaakte is niet opgelost. Dat grote probleem was schuld, krediet. De crisis uit 2008 wordt dan ook wel de kredietcrisis genoemd.

Dan zou je verwachten dat er een oplossing komt, waarbij de wereld als geheel te maken gaat krijgen met minder schulden. Maar, helaas dat is niet gebeurd.

Wat er is gebeurd is precies het omgekeerde van wat er had moeten gebeuren. In plaats van de schuldenlast te verminderen is die volgens een onderzoek van McKinsey in de zes jaar na de crisis in 2008, toegenomen met een kleine 20 procent of te wel ruim 57 biljoen dollar.

Ongeveer vergelijkbaar met iemand die wakker wordt met een enorme kater en in plaats van niet meer drinken, besluit om dan nog wat meer van hetzelfde te nemen zodat de kater even weg gaat en de gevolgen van het dronken zijn nog even worden uitgesteld.

Maar, net zoals de kater de van persoon in het voorbeeld heviger zal zijn dan ooit te voren, zo zal ook de wereld de rekening gepresenteerd krijgen voor het opbouwen van nog veel meer schuld.

De toename van de wereldwijde schuld in nauwelijks zes jaar schrijf je zo: 57.000.000.000.000 dollar. In het Engelse wordt dit 57 trillion genoemd, in het Nederlands 57 biljoen en is gelijk aan 57.000 miljard dollar. Iets hoger dan de jaarlijkse Nederlandse begroting van rond de 250 miljard euro.

En dat is niet de schuld, alleen de toename.

De video hieronder is gemaakt door Grant Williams. Een ervaren rot in de financiële wereld en iemand die al 30 jaar lang onderzoek doet.

Grant publiceert zijn bevindingen onder de mooie titel: Things that make you go hmmm (http://ttmygh.com/).

Bovenstaande zaken over de wereldwijde schuld zijn afkomstig uit onderstaande video, die nog veel verder gaat met uitleggen wat er nu eigenlijk helemaal mis is met de wereld waarin wij op dit moment leven.

Het is in het Engels, maar met de plaatjes die Grant erbij maakt, is het ook heel goed te volgen voor mensen die de Engelse taal niet zo goed machtig zijn.

Een wereld waarin wij te maken hebben als bevolking met absurde schulden en onvoorstelbare manipulaties door Centrale Banken.

Grant Williams ziet een groep mensen met meer macht dan je je kunt voorstellen als degene die verantwoordelijk zijn voor experimentele economische praktijken die de wereld op een pad van zelfvernietiging leiden.

Hij zegt:

“Ik denk niet dat er een discussie is over of de centrale bankiers van de wereld iets hadden moeten doen in 2008. De vraag is, of ze dit nu, acht jaar later, nog steeds moeten doen”.

https://www.youtube.com/watch?v=CLQsT9BPHpg

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!