Japanse burgers bang voor inbeslagname goud door overheid

Alle door de Japanse Centrale Bank gemaakte plannen lijken in het water te vallen. Men heeft daar letterlijk van alles geprobeerd om de consument weer aan het spenderen te krijgen, maar helaas zonder enig succes.

Toen de Centrale Bank daar dan ook besloot om ook maar het negatieve rente pad te bewandelen deden ze dat om zo de bevolking dwingen om geld uit te geven. De redenatie erachter was simpel: Als mensen geld moeten betalen aan een bank om hun geld te bewaren, dan zullen ze het waarschijnlijk wel gaan uitgeven.

En ging de Japanse bevolking geld uitgeven en daarmee de economie weer aanzwengelen?

Nee, de Japanners liepen op een draf naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum om een kluisje te kopen. Deze waren dan op een gegeven moment dan ook nauwelijks meer te koop.

De bevolking denkt natuurlijk iets verder na dan hun neus lang is en gelooft al die mooie praatjes niet meer. En ook al zijn het geen economen, ze voelen heel goed aan dat wanneer er dingen gebeuren zoals negatieve rente dingen niet helemaal zijn zoals het hoort.

De volgende fase waar men in Japan nu serieus over na gaat denken is het befaamde helikoptergeld. In feite gratis geld dat normaal aan banken wordt verschaft, maar wat men nu dan wil proberen direct bij de burgers terecht te doen komen.

Er gaan geruchten dat de man die de term helikoptergeld grote bekendheid heeft gegeven binnenkort in Japan zal zijn voor geheime besprekingen met de baas van de Japanse Centrale Bank. En dan hebben we het over niemand minder dan Ben Bernanke, de voorganger van de huidige voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Janet Yellen.

Dus, we hebben de situatie dat niets werkt in Japan, de mensen wantrouwig zijn en nog veel meer gaan sparen in plaats van uitgeven en dat helikopter Ben met de Japanse Centrale Bank om tafel gaat zitten.

En waar men nu in Japan heel erg bang voor wordt, is dat al dit extra geld straks gaat leiden tot een superinflatie.

En wat is er op dit moment populairder dan ooit in Japan? Jawel, de edelmetalen zoals goud en zilver. Deze trend begon al afgelopen maart toen het land voor het eerst eigenlijk te maken kreeg met negatieve rente.

Naast het contante sparen is er ook een ware stormloop ontstaan op goud en zilver als een veilige haven in onzekere tijden waar niemand weet hoe het verder zal gaan.

Maar, er is nog iets waar de burgers in Japan heel erg bang voor zijn.

En dat is dat de overheid op een gegeven moment zal besluiten om al het goud bij de burgers in beslag te nemen en daarom slaan veel Japanse kopers hun goud op in Zwitserland.

Alle stimuleringsmaatregelen om de economie weer op gang te krijgen hebben gefaald. De Japanse economie is de afgelopen tien jaar gestagneerd. De schuld van de Japanse centrale overheid is groter dan 200 procent van het bruto binnenlands product. En dat is veruit het hoogste percentage van alle ontwikkelde economieën.

De actuele stand van die schuld per vandaag is 229,20 procent van het BBP.

Dat de Japanse bevolking terecht wantrouwig is bewijst wat er in een vergelijkbare situatie gebeurde in Amerika voor de Tweede Wereldoorlog.

Het volgende stukje tekst wat dit uitlegt is afkomstig van preppers.nl:

Na de beurscrash van 1929 nam de behoefte aan krediet sterk af en was de natuurlijke reactie van de bevolking om schulden af te lossen en te sparen. Hierdoor kromp niet alleen de geldhoeveelheid in circulatie, maar ging ook de omloopsnelheid van het geld omlaag. Het gevolg was een deflatie die zorgde voor dalende prijzen en stijgende werkloosheid. Mensen die veiligheid zochten in het verzamelen van fysiek goud werden ervan beschuldigd de crisis te verergeren, omdat hun spaargeld op die manier niet beschikbaar was voor nieuwe leningen of consumptie. De goudprijs begon op de internationale markt te stijgen tot boven de $20,67 per troy ounce, het niveau waarop de Amerikaanse dollar door de Federal Reserve aan goud was gekoppeld.

Om de deflatiespiraal en een run op de Amerikaanse goudreserve te doorbreken besloot president Roosevelt in 1933 om het goud van de Amerikaanse burgers te vorderen, tegen een vergoeding van $20,67 per troy ounce. Na de invordering werd de waarde van de dollar opnieuw vastgezet, op een veel hogere koers van $35 per troy ounce goud. Wie zijn goud netjes had ingeleverd voor papieren claims op goud (dollarbiljetten) zag zijn koopkracht in goud dus met 69% dalen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!