Topeconoom voorspelt Chinese implosie

Wanneer de topeconoom Andy Xie ons waarschuwt over komende serieuze problemen in China, dan is het waarschijnlijk wijs om daarnaar te luisteren.

Xie is een voormalig econoom van onder andere de Wereldbank en Morgan Stanley. Na een intern conflict verliet hij Wall Street ongeveer tien jaar geleden en vestigde zich als onafhankelijk econoom in Shanghai.

Xie waarschuwt nu luidkeels dat het onvermijdelijk is dat er een implosie (ineenstorting) van de Chinese economie zal plaats vinden. We praten dan wel over de tweede grootste economie ter wereld.

Xie zegt verder dat die komende ineenstorting niet vergelijkbaar zal zijn met de financiële crisis uit 2008, maar dat het traject meer lijkt op de weg die leidde naar de Grote Depressie in de jaren dertig. Een depressie die werd ingeluid door de enorme beurscrash van 1929, veroorzaakt door onbeperkt krediet, geen gedisciplineerd monetair beleid en het geloof dat prijzen nooit konden dalen.

In het China van 2016 hebben we volgens Xie een identieke situatie, waarbij de helft van de schulden in het land wordt gebruikt om de onroerend goed markt in de lucht te houden en waarbij enorme hefbomen worden gehanteerd op de aandelenmarkten.

“De overheid laat speculatie toe door het verstrekken van goedkoop krediet. China rijdt een tijger en is als de dood voor een crash. Daarom blijft het geld pompen in de economie. Het is bijna niet voor te stellen dat China een crisis kan ontlopen”, zegt Xie.

De Chinese overheid is niet echt blij met Andy Xie, omdat deze nu niet bepaald een blad voor de mond neemt. Alhoewel hij Chinees van geboorte is, heeft hij een Amerikaanse universitaire opleiding gehad in Massachusetts en noemt de Chinese overheid hem een Amerikaanse spion die gestuurd is om de Chinese markt te verstoren.

Afgelopen mei schreef hij een artikel in de South China Morning Post, waarin hij zei dat China een enorme monetaire bubbel exploiteerde die een corruptie heeft veroorzaakt tot in de verste uithoeken van de economie.

Voor wat China betreft zijn er eigenlijk twee kampen. De ene zegt dat het allemaal wel wat mee zal vallen met China en dat hetgeen wij zien niets anders zijn dan groeistuipen die er nu eenmaal bij horen, terwijl het andere kamp, waarin zich onder andere George Soros bevindt, zegt dat er een complete ineenstorting om de hoek staat.

Xie hoort thuis in het laatste kamp. Hij stelt: “China is te snel gegroeid. De overheid gebruikt haar macht maar richt zich niet op het oplossen van het probleem. Het koopt alleen maar meer tijd”.

De uitslag van het Engelse referendum heeft China ook geen goed gedaan. Ook in China maakten mensen zich zorgen over de mogelijke gevolgen en volgde er een verkoopgolf van riskante beleggingen en vluchtten beleggers naar veilige havens.

Xie en ook andere economen denken dat de manier voor China om uit de huidige malaise te komen is om consumptie aan te wakkeren en weg te gaan van een economie die op productie en export is gebaseerd. Er worden al wel pogingen ondernomen om China in die richting te bewegen, maar dat proces kan jaren duren en voor die tijd kan het breekpunt worden bereikt.

Ook volgens een andere econoom is de situatie in China behoorlijk explosief. Torsten Slok, hoofdeconoom bij de Deutsche Bank zegt dat de Chinese kredietbubbel groter is dan de Amerikaanse subprime bubbel die verantwoordelijk was voor de laatste financiële crisis.

Als mensen zoals George Soros en Andy Xie gelijk hebben, dan heeft een dergelijke Chinese implosie uiteraard wereldwijd verstrekkende gevolgen.

Want, we leven tegenwoordig niet meer op economische eilandjes, want wij zijn “global”.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!