Riemen vast, want het wordt een turbulente rit

De afgelopen dagen waren weer ouderwets turbulent op de financiële markten. Alleen dit keer is het misschien toch iets meer dan alleen maar een dipje.

Op de grote Amerikaanse financiële website Zerohedge viel gisteravond het volgende te lezen:

De tekenen zijn overal, als je wilt kijken tenminste. Het Europese banksysteem stort in elkaar, ongeacht wat Draghi nog in de aanbieding heeft.

Van de record lage aandeelprijzen bij Deutsche Bank en Credit Suisse tot een sterk toenemend risico van betalingsonmacht bij Monte Paschi, is de paniek op de Europese investeringsmarkten tastbaar.

Er komen meer verontrustende berichten van Black Rock:

Black Rock is een vermogensbeheerder met het hoofdkantoor in New York.

Het bedrijf is opgericht in 1988, aanvankelijk actief als risicomanager. Anno 2014 is het bedrijf de grootste vermogensbeheerder ter wereld met een belegd vermogen van meer dan vier biljoen dollar.

Deze vermogensbeheerder geeft nu het advies om aandelen van Europese banken te verkopen. Als één van de redenen geeft het aan de politieke instabiliteit en een zwakkere economische groei wereldwijd.

En dan blijven natuurlijk de problemen in Italië terug komen:

De problemen in de Italiaanse bankensector kunnen uitzaaien naar de rest van Europa en een ernstige crisis in de financiële sector veroorzaken. Daarvoor waarschuwde de voorzitter van de Franse bank Société Générale in een interview met persbureau Bloomberg.

Volgens Lorenzo Bini Smaghi staat het hele bankensysteem onder druk door de onrust in Italië. Italiaanse banken hebben te maken met honderden miljarden aan slechte leningen en de Italiaanse overheid zoekt naar manieren om banken te hulp te schieten, hoewel staatssteun is gebonden aan strenge Europese regels.

Bini Smaghi vindt daarom dat de regels voor steun aan banken moeten worden versoepeld en dat snel belastinggeld moet worden aangewend om de bankensector te ondersteunen. Daarbij is volgens de Italiaanse topbankier en voormalig ECB-bestuurslid een Europese oplossing nodig, in plaats van nationale ingrepen.

De zwaar geplaagde Italiaanse premier Renzi heeft gisteravond flink uitgehaald richting Duitsland. Renzi ziet de Duitse kanselier Merkel als de grote boosdoeners die weigert om Italië een uitzonderingspositie toe te kennen voor het redden van de banken. Renzi wil een overheids bail-out in plaats van de beruchte bail-in, waarbij vele Italiaanse burgers slachtoffer zullen worden. Merkel houdt vast een de nieuwe Europese bail-in regels, althans voorlopig.

Wat Renzi nu in feite doet is zeggen: “Kijk eens naar het werkelijk grote gevaar nu we het toch over banken hebben, want dat is de Deutsche Bank”.
En dan doelt hij op de grote blootstelling van deze bank aan derivaten. Er doen bedragen van 55.000 miljard euro de ronde als het bedrag waarvoor de Deutsche Bank risico loopt.

En dan is er nog een onmiddellijk probleem in Europa:

Waar bij ons zo goed als niets over wordt bericht, maar wat een zeer ernstige zaak is, dat er inmiddels zes grote onroerend goed beleggingsfondsen in Engeland zwaar in de problemen zijn gekomen omdat beleggers hun geld terug eisen. Bij alle zes is op dit moment een stop ingevoerd voor beleggers om hun geld terug te krijgen, omdat de fondsen daarvoor niet genoeg geld in kas hebben.

De handel in aandelen in deze fondsen is inmiddels ook stop gezet. Analisten spreken van dominostenen die beginnen om te vallen in de Engelse commerciële onroerend goed markt. Ze zeggen dat het een kwestie van tijd is voordat er meer dan dit soort fondsen in de problemen komen.

Kortom, er is op dit moment een scala aan onzekerheden op de financiële markten en helemaal niemand weet op dit moment welke kant het balletje op zal rollen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!