EU keurt Roundup goed, maar azijn gebruiken tegen groene aanslag is illegaal

Regels en wetten zijn er natuurlijk niet voor niets gemaakt. En als die eenmaal gemaakt zijn, dan is het wel zaak dat de burger deze keurig opvolgt.

In dat kader wordt u bij deze meegedeeld dan het wettelijk niet is toegestaan om bijvoorbeeld de groene aanslag op je terrastegels te verwijderen met een scheutje azijn. Niet dat het niet goed zou werken, want dat doet het prima. Probleem is dat het niet mag.

En waarom dit zo is, wordt duidelijk gemaakt in een artikel in de Volkskrant:

Pardon? Een scheutje zal toch niet direct de grond verzuren? ‘Azijn is geen toegelaten onkruidbestrijdingsmiddel’, antwoordt de woordvoerder van het ministerie. Waarom niet? ‘Omdat er geen aanvraag voor is ingediend bij het CTGB, het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dat moeten producenten doen en dat is niet gebeurd.’

En het CTGB bevestigt inderdaad dat azijn niet is onderzocht als onkruidverdelger en dan bestaat het ook niet als onkruidverdelger en mag het formeel ook niet worden gebruikt als onkruidverdelger.

Een medewerker van de Universiteit van Wageningen vindt dit ook terecht omdat je nooit weet hoeveel azijn een particulier gebruikt, terwijl dat bij een officieel middel is voorgeschreven.

Een eenvoudig huis- tuin en keukenmiddel dat ook nog eens spotgoedkoop is, mag dus officieel niet worden gebruikt, maar de kankerverwekkende Roundup van het inmiddels beruchte bedrijf Monsanto is prima om te gebruiken.

En dat dit spul nog steeds te koop is in de winkels hebben we te danken aan de Europese Unie.

Een ingrediënt in het verdelgingsmiddel Roundup is glyfosaat.

Het volgende staat te lezen bij de Partij van de Dieren:

In maart concludeerde de Wereldgezondheidsorganisatie dat glyfosaat kankerverwekkend is voor dieren en waarschijnlijk ook voor mensen. Glyfosaat vervuilt bovendien rivieren en andere oppervlaktewateren.

Toch wil de Europese Commissie de EU-autorisatie voor glyfosaat, die afloopt op 31 december, met zes maanden verlengen in afwachting van verder onderzoek door de Europese Voedselautoriteit (EFSA). Het gif zou hierdoor in elk geval tot medio 2016 legaal blijven in Europa.
Glyfosaat is het hoofdbestanddeel van Roundup, een veelgebruikt landbouwgif.

Roundup wordt door boeren, overheden en particulieren gebruikt als onkruidverdelger. Door het massale gebruik komen veel mensen en dieren met het gif in aanraking. Onderzoek uit 2013 wijst uit dat 63 procent van alle Nederlanders sporen van glyfosaat in hun urine had.

De Partij van de Dieren maakt dan ook bezwaar tegen de voorlopige goedkeuring van Roundup, maar voorlopig is het nog gewoon te koop en wordt het zelfs door de officiële instanties aanbevolen boven een scheutje azijn, omdat Roundup wel een officiële onkruidverdelger is.

En dat alles, terwijl 45 procent van de Nederlanders volgens de Volkskrant een scheutje azijn prefereert boven een chemisch bestrijdingsmiddel.

Hoe mensen over dit soort dingen in de praktijd denken, blijkt uit de volgende commentaren die wij als reactie op bovenstaand nieuws tegen kwamen.

Dit is wat de eerste vindt:

Gezond verstand wordt op alle fronten vervangen door (Europese) regeltjes, en de mensen die die regeltjes opstellen, hebben de ballen verstand niet van wat ze doen. Welkom in de EUSSR.

En dit is wat een tweede vindt:

Het is maar goed dat het TTIP-verdrag nog niet doorgevoerd is anders stonden de gebruikers van azijn voor de rechter, aangeklaagd door Monsanto.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!