Zullen Nederlandse pensioenfondsen straks worden gebruikt om Italiaanse banken te redden?

Het is totale chaos in pensioenland, waarbij de linkerhand klaarblijkelijk niet weet wat de rechterhand doet.

Wat wel zeker is ondertussen is, is dat de Nederlandse overheid de zeer goed gevulde Nederlandse pensioenpotten heeft weg getekend naar de bureaucraten in Brussel.

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft woensdag ingestemd met nieuwe, internationale richtlijnen voor pensioenfondsen.

Wel typerend dat het op dit moment alleen over de Nederlandse pensioenpotten schijnt te gaan.

Het Kamerlid Pieter Omzigt van het CDA zegt daarover het volgende: “De richtlijn gaat exclusief over Nederland. Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk is 60 procent van het pensioenvermogen in heel Europa Nederlands. 15 miljoen Nederlanders hebben 1.200 miljard euro, terwijl de andere 400 miljoen inwoners van de EU minder hebben. Duitsland heeft een uitzondering van ongeveer 100 procent bedongen in rechtsoverweging 16”.

Bijna niemand van de mensen in de Tweede Kamer die heeft getekend voor de overdracht van de Nederlandse pensioenfondsen naar Brussel heeft enig idee waarvoor ze eigenlijk hebben getekend.

De avond voordat er gestemd moet worden, ontvangen de Kamerleden pas een 100 pagina groot document van staatssecretaris Jetta Klijnsma, waarin de in het geheim tot stand gekomen zogenaamde IORP-II pensioenrichtlijn staat beschreven.

Afgezien van het feit dat de meesten waarschijnlijk niet eens begrijpen wat daar in staat, tekenen ze de volgende dag blindelings. Waarop de champagnekurken in Brussel tegen het plafond knallen.

In artikel 60 van dit akkoord staat de EU “maatregelen mag nemen”. Volgens een deskundige. Dr. Rutger van den Noort, die dit heeft onderzocht, betekent dit in feite machtsoverdracht over het toezicht van de pensioenen naar de EU.

En dat betekent dan weer, dat de EU bijvoorbeeld mag besluiten dat een deel van de opbrengsten van de Nederlandse pensioenfondsen uit solidariteit gebruikt mag worden om de arme Spaanse gepensioneerden te ondersteunen.

Het wil natuurlijk niet zeggen dat dit gebeurt, maar de macht en de beslissing is door ondertekening weg gehaald bij de Nederlandse overheid en ligt nu in Brussel.

Het feit dat na de ondertekeningen diverse partijen in de Tweede Kamer vragen om een toelichting over hoe het nu eigenlijk zit met dat IORP-II wat ze net hebben ondertekent, doet je afvragen wat voor soort mensen daar nu eigenlijk zitten?

Henk Krol van 50 Plus weet niet wat de precieze gevolgen zijn voor de pensioenen van dit alles en vraagt Jetta Klijnsma om aanvullend informatie. Een verzoek dat plotsklaps wordt gesteund door VVD, PvdA en D66. Dezelfde mensen die bij voorbaat al hebben getekend voor akkoord.

Kortom, het is allemaal mosterd na de maaltijd, want de zeggenschap over de Nederlandse pensioenpotten ligt al in Brussel.

Ondertussen gaat het steeds slechter met de bankensector in Italië en wringt het land zich in allerlei bochten om de banken overeind te houden, zonder de EU regels al te veel te overtreden.

Zo hadden ze daar een soort fonds opgezet, Atlante, dat wordt gefinancierd vanuit de privé sector om daarmee banken in nood te redden. (Atlante is an Italian private equity fund dedicated to recapitalize some Italian banks, as well as purchase the securitizated junior non-performing loans.)

Nadat vorige week Altanta ongeveer haar laatste miljard euro heeft gebruikt om de regionale Veneto Banca te redden, is de pot leeg.

De paniek begint daar nu lichtelijk toe te slaan, omdat er nog veel en veel meer banken daar in de problemen zitten en men nu wanhopig op zoek gaat naar geld voor Atlanta. Volgens sommigen Italiaanse bankiers is de volgende stap dat Atlanta geld gaat gebruiken van buitenlandse investeerders (als die er zijn tenminste) en pensioenfondsen.

We hebben nu de Nederlandse pensioenpotten in handen van Brussel en Italianen die al praten over geld van pensioenfondsen om hun failliete banken overeind te houden.

Hoelang zal het duren voordat men de begerige blik gaat werpen op de Nederlandse honingpotten?

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!