Er zijn sommige regeringsleiders binnen de Europese Unie die begrijpen dat je niet de bevolking volledig buitenspel kunt zetten wanneer het om belangrijke beslissingen gaat.
Eén van die mensen is de Tsjechische president Milos Zeman. Hij roept op tot een referendum in zijn land over het lidmaatschap van zowel de EU als de NAVO.
Het lijkt alsof Zeman één van die leiders is die opeens schijnen te beseffen wat democratie eigenlijk betekent. Hoewel Zeman zelf lid wil blijven van beide organisaties, wil hij ook dat de bevolking de kans krijgt om haar mening te geven. En dat jaagt een grote schrik door de harten van de ongekozen bureaucraten in Brussel.
Ook in Tsjechië brokkelt de steun voor Europa snel af. In april wees een poll uit dat slechts 25 procent van de bevolking gelukkig is met het lidmaatschap van de EU. Twaalf maanden eerder lag dat percentage nog op 32 procent.
En dus wil Zeman, in navolging van Groot Brittannië, de bevolking van het land de keus geven om te beslissen over hun eigen toekomst.
Op de Tsjechische radio zei hij het volgende:
“Ik ben het niet eens met hen die de Europese Unie willen verlaten. Maar, ik zal alles doen voor hen om een referendum te houden waardoor ze hun mening kunnen geven. En hetzelfde telt ook voor een vertrek uit de NAVO”.
Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat dit niet in goede aarde viel in Brussel. Ze zijn daar nog aan het herstellen van de Brexit klap en nu meldt de volgende zich voor een referendum.
Uiteraard is men als de dood dat ook andere landen dit voorbeeld zullen volgen en het idee van Tsjechië is dan ook prompt veroordeeld door landen zoals Spanje die het “een slecht idee” noemen. Dit ondanks het feit dat Zeman zelf heeft verklaard in de Europese Unie te willen blijven.
Er is nog wel een klein obstakel voordat een dergelijk referendum kan worden gehouden in het land, want het betekent een wijziging van de grondwet. En voor die grondwetswijziging zijn dan weer minimaal 60 procent van de stemmen nodig.
Dus, hoewel in theorie een mooi gebaar richting bevolking, zal er in de praktijk weinig terecht komen van een referendum in Tsjechië, omdat de regering al heeft aangegeven daar niet aan mee te willen werken.
Milos Zeman geeft een mooi signaal af, maar tegelijkertijd weet iedereen dat de politieke elite er alles aan zal doen om zo ver mogelijk weg te blijven van de mening van de bevolking.
Vanuit die gedachte komen ook de inmiddels beroemde woorden van onze premier Mark Rutte:
“Ik ben totaal totaal totaal tegen die referenda”.
Referenda zouden nooit gehouden moeten worden over afspraken tussen meerdere landen, aldus Rutte.
Dezelfde Rutte die denkt dat hij weet wat de bevolking denkt en dus gemakshalve maar alles over één kam scheert.
Rutte: “Nederlanders kijken anders naar de EU dan Britten”.
Als er iets duidelijk is geworden de laatste weken dan is het dat de politieke leiders, behalve een uitzondering, nog steeds weigeren om te luisteren naar hun bevolking.
Een bevolking die steeds meer beseft dat hetgeen er nu nog over is aan soevereiniteit van hun land, nu ook binnen de kortste keren zal worden overgedragen naar een ongekozen politieke elite in Brussel.
Mensen die niet door de bevolking zijn gekozen, maar die toch kunnen beslissen over het lot van die burgers.
Niet zo vreemd dat er zo langzamerhand een opstandige wind gaat waaien door Europa.
