Europese Unie wil uitbreiden naar Azië en Afrika

Ambitie is iets dat je de ongekozen bureaucraten in Brussel niet kunt ontzeggen. Dit blijkt ook weer uit het nieuwste Europese document voor buitenland politiek, getiteld: “A Global Strategy for the European Union’s Foreign and Security Policy”.

In dat document wordt opgeroepen tot een uitbreiding van de invloed van de Unie in gebieden tot zelfs Centraal Azië en Centraal Afrika aan toe.

Zo staat er onder andere in het document:

Het is in het belang van onze burgers om te investeren in de robuustheid van landen en gemeenschappen die zich uitstrekken tot Centraal Azië en in het zuiden tot aan Centraal Afrika.

Het is een document waarbij sprake is van het ombouwen van het huidige EU systeem naar een wereldwijd regerend lichaam.

De EU baas voor Europese buitenland politiek, Federica Mogherini, schrijft in het voorwoord onder andere:

“Wij zullen in regionale gemeenschappen investeren, en ook gezamenlijk in en met regio’s. En wij zullen een wereldwijde hervormde regering promoten, één die de uitdagingen van de 21ste eeuw aan kan. We zullen ons op een praktische en principiële manier bezig houden, waarbij wij onze wereldwijde verantwoording zullen delen met onze partners en bijdragen aan hun sterke kanten. Wij hebben de lessen geleerd: In de zwakheden van onze buren en onze partners bevinden zich onze zwakheden. Dus, zullen wij investeren in een win-win oplossing en verder gaan dan de illusie dat internationale politiek een nulsomspel kan zijn. (Een nulsomspel is in de speltheorie een spel waarbij de opbrengst een constante waarde heeft. Als een speler wint, moeten de andere spelers evenveel verliezen: er is maar 1 buit te verdelen.)

In dit plan wordt ook duidelijk gemaakt hoe de EU complete zelfstandigheid wil op het gebied van defensie en veiligheid. Wel wordt er in het document gezegd dat de EU wil samenwerken met de NAVO.

Toen men de Britse UKIP politicus Mike Hookem vroeg of de EU zichzelf opstelt als een bedreiging voor de NAVO zei deze: “Ik weet niet zeker of het in werkelijkheid een bedreiging voor de NAVO zal vormen. Hoewel ik zeker weet dat ze dat wel graag zouden willen, omdat de NAVO competent is”.

De vrees voor een Europees leger was ook één van de kernpunten van de Engelse Brexit campagne. Zo vertelde de Engelse Minister van Defensie, Penny Mordaunt, dat wanneer Groot Brittannië binnen de EU zou blijven, ze gedwongen zouden worden om deel te nemen aan het Europese leger.

Ook hier telt weer dat dit document geheim werd gehouden totdat het Engelse referendum achter de rug was. Ook hier omdat men dacht dat het vertrek kamp door dit document nog veel meer stemmen zou krijgen.

Er zijn steeds meer Europese politici die pleiten voor het idee van een eigen Europees leger. Op 26 juni zei het hoofd van de Europese Parlementaire Commissie van Buitenlandse Zaken, Elmar Brok, dat de Europese Unie een gemeenschappelijk militair hoofdkwartier nodig heeft dat de weg kan voorbereiden voor een verenigd Europees leger. Dit zou het blok dan veel meer effectief maken en haar rol in de wereld verder bekrachtigen.

In juni 2015 riep de president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker al op tot de creatie van een verenigd Europees leger en zei hij dat dit gebruikt zou worden om Rusland “af te schrikken”.

De eindconclusie van Mike Hookem op dit nieuwe document was: “De Europese Unie wil haar eigen keizerrijk zoals de vorige president van de Commissie, Jose Manuel Barroso al duidelijk maakte toen hij de leiding had.

Deze nieuwe wereldwijde strategie door de EU is alweer een reden dat het resultaat van het referendum een “lucky escape” was voor Groot Brittannië.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!