De volgende geniepige Europese zet

Ook al ben je een neutrale inwoner van Nederland of België en vindt je het wel prima om lid te zijn van de Europese Unie, dan moeten toch zo langzamerhand een paar dingen beginnen op te vallen.

En dat is dat het er steeds meer op begint te lijken dat men in Brussel een eigen koers vaart en dingen doet die men denkt dat goed zijn en daar zo weinig mogelijk pottenkijkers bij kan gebruiken zoals de bevolking uit de Europese lidstaten.

Ze worden niet alleen slecht of helemaal niet geïnformeerd, maar nu komt de Voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker, met een wel heel drastisch voorstel.

En dat voorstel gaat over de ratificering van CETA, iets dat misschien heel weinig mensen iets zegt, maar ontzettend belangrijk is voor de toekomst voor ons, onze kinderen en kleinkinderen.

Want, CETA, heeft verregaande consequenties.

De meeste mensen hebben ondertussen wel gehoord over TTIP, het voorgenomen handelsverdrag met Amerika. Dit verdrag wat heel goed zou zijn voor zowel Europa als Amerika geeft even simpelweg gesteld, grote bedrijven de mogelijkheden om nationale overheden volledig buitenspel te zetten.

TTIP is een handelsverdrag tussen Amerika en Europa, terwijl CETA een zelfde soort handelsverdrag is tussen Canada en Europa.

Beide verdragen hebben wat men noemt de beruchte ISDS (Investor State Dispute Settlements) clausule.

Voorbeeld: Nederland verbiedt de import van een bepaald product omdat het dit schadelijk vindt voor de volksgezondheid. Het getroffen bedrijf stapt naar het ISDS tribunaal en zegt dat haar investeerders onrecht wordt aangedaan omdat het product in Amerika of Canada (afhankelijk of het TTIP of CETA betreft) is goedgekeurd.

Het ISDS is ook geen rechtbank, maar samengesteld uit drie advocaten die allesbehalve neutraal zijn en in de achtergrond allemaal banden hebben met de industrie. De uitspraak van het tribunaal is bindend en als het land verliest moet ze en het product toelaten en schade betalen.

CETA is eigenlijk op dit moment veel gevaarlijker dan TTIP omdat het al klaar is en alleen nog maar geratificeerd hoeft te worden.

En daarover verscheen gisteren het volgende bericht:

De SP is “woedend” dat de Europese Commissie de nationale parlementen buitenspel wil zetten bij het Europese vrijhandelsverdrag met Canada, CETA. Minister Lilianne Ploumen (Handel) is ontstemd en uit onder meer Duitsland klinken ook kritische geluiden.

Volgens SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur is het verdrag “te ingrijpend” om de inbreng van de Tweede Kamer te negeren. Het kabinet meent dat verscheidene onderdelen van CETA onder de bevoegdheden van de lidstaten vallen, zegt Ploumen. Zij gaat proberen haar Europese collega’s aan haar kant te krijgen.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker komt volgende week met een voorstel om ratificatie van het verdrag in handen te leggen van het Europees Parlement en een meerderheid van de handelsministers van de EU-landen.

Door de nationale parlementen te passeren kan het geen onderwerp van een referendum worden. In Nederland is al een initiatief gaande voor een referendum over CETA en TTIP, het voorgenomen handelsverdrag met de VS.

Tot zover het bericht.

Dan zijn er nog even een paar dingen om in het achterhoofd te houden.

Ongeveer 80 procent van alle Amerikaanse bedrijven die zaken doen in Europa, hebben ook een vestiging in Canada. Dat betekent dat deze bedrijven TTIP helemaal niet meer nodig hebben, als CETA is getekend.

Of je nu voor of tegen Europa bent, wat hier gebeurt is het volledig buitenspel zetten van het democratisch proces.

Het is een relatief kleine politieke elite die denkt dat het best in staat is om voor de bevolking beslissingen te nemen zonder deze de kans te geven enige invloed uit te oefenen op dit proces.

En wat bij steeds meer mensen verkeerd valt, is de geniepige manier waarop ze dit doen.

Hieronder een uitzending van eind vorig jaar, waarin Arjen Lubach heel duidelijk maakt, waarom CETA, de lelijke tweelingzuster van TTIP, nog veel gevaarlijker is.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!