IMF vindt Deutsche Bank grootste gevaar voor wereldwijde financiële systeem

Het gonst al jaren in de financiële wereld over de precaire situatie van één van de grootste en ogenschijnlijk machtigste banken ter wereld, de Deutsche Bank.

In werkelijkheid wordt het door insiders ook wel een tikkende tijdbom genoemd, vanwege de enorme blootstelling die deze bank heeft aan zogenaamde derivaten.

Financiële derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed, zoals aandelen en olie. Het andere goed wordt in het jargon de onderliggende waarde genoemd. De voornaamste soorten derivaten zijn opties, futures, swaps en forwards. Men gebruikt financiële derivaten om risico’s te verkleinen of juist om te speculeren.

De bedragen waar we in dit geval over praten zijn  groot, heel erg groot. Wanneer we het bedrag hier neerzetten in euro’s waarvoor de Deutsche Bank drie jaar geleden risico liep met derivaten, dan ziet het er uit als volgt:  €55,605,039,000,000.

Dan hebben het over ruim 55.000 miljard euro, iets meer dan de Nederlandse begroting van rond de 250 miljard euro.

Gisteren werd bekend dat de Deutsche Bank voor het tweede jaar op rij gezakt is voor de stress test van de Amerikaanse Federal Reserve.

Maar, hetgeen meer dan zorgelijk genoemd kan worden is het allerlaatste rapport van het Internationaal Monetair dat net naar buiten is gekomen en waarbij de Deutsche Bank wordt benoemd tot het grootste systematische gevaar voor het wereldwijde financiële systeem.

Deze bank waarvan de aandelen twee dagen geleden op een historisch dieptepunt terecht zijn gekomen is nu lijdend voorwerp in een vernietigend rapport van het IMF.

Binnen Duitsland is het gevaar voor grote problemen misschien wel het grootst bij Allianz, maar internationaal gezien is wordt als grootste gevaar gezien de Deutsche Bank.

Deze laatste bank prijkt ook prominent op de lijst van wat men noemt G-SIB’s, hetgeen betekent “list of systemically important banks”. Dit zijn de banken die internationaal gezien te belangrijk worden geacht om te kunnen omvallen, omdat ze daarbij het complete financiële systeem wereldwijd onderuit kunnen halen.

Het IMF ziet verder als een groot gevaar de manier waarop alle Duitse banken met elkaar zijn verweven.

Ook bij de Commerzbank schijnt niet alles koek en ei te zijn en het IMF geeft dan ook de aanbeveling dat de autoriteiten de situatie bij de Deutsche Bank en de Commerzbank nauwlettend in de gaten houden.

Wat er in niet directe woorden, maar door omschrijvingen door het IMF wordt aangegeven, is dat vanwege de wereldwijde verbanden de Deutsche bank een dominosteen is. Wanneer deze omvalt, dan zal iedere andere bank volgen.

Wat het IMF ook doet in het rapport is Duitsland waarschuwen dat ze moeten zorgen over een adequaat noodscenario te beschikken, wanneer het daadwerkelijk mis gaat met deze bank en uiteraard allerlei suggesties om het niet zo ver te laten komen.

Hoewel de Deutsche Bank op de nummer één positie staat als meest gevaarlijke dominosteen, zijn er meer banken die eenzelfde effect zullen veroorzaken als zij zouden omvallen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!