Hoewel de problemen bij de Italiaanse banken totaal niets met een Brexit te maken hebben, was de gelegenheid voor Italië te mooi om deze niet met beide handen aan te grijpen.
Ze positioneren zichzelf dan ook snel in rol van slachtoffer als gevolg van de keuze die is gemaakt door de Engelse bevolking.
Ook Italiaanse banken hadden inderdaad direct na het bekend worden van het Brexit scenario last van de behoorlijke val in de waarde van hun aandelen als gevolg van iedereen die probeerde bankaandelen te dumpen.
De Italiaanse overheid gebruikt nu Brexit als excuus om te zeggen dat de banken in het land dringend 40 miljard euro aan bailout nodig hebben. Dit volgens berichten in de Wall Street Journal.
Natuurlijk heeft Brexit totaal niets te maken met de problemen van de Italiaanse banken. Iedereen weet zo langzamerhand dat ze voor een enorm bedrag aan leningen in hun boeken hebben staan, waarvan iedereen weet dat die nooit terug betaald zullen worden. En dan gaat het om een bedrag van rond de 360 miljard euro.
Dit bedrag vertegenwoordigt dan weer ongeveer 18 procent van het totale balanstotaal van de Italiaanse banken.
Daar boven op hebben ook de banken in dat land te lijden onder terug lopende verdiensten door de lage rente, kleine kapitaalbuffers en hoge kosten.
Men wil nog heel even afwachten om te kijken hoe de markten verder deze week zullen reageren, maar als het nodig is, zal de Italiaanse overheid maatregelen nemen.
Het probleem waar deze overheid ook tegen aan loopt zijn de regels van de Europese Unie en die van de Europese Centrale Bank. Niet duidelijk is of Italië in dit geval belastinggeld mag gebruiken voor de redding van de banken en zo ja, hoeveel.
Een probleem wat daar nog eens bij komt, is dat de regels voor het redden van banken per afgelopen januari zijn veranderd. Waar we vroeger een bailout hadden, grotendeels betaald door de belastingbetaler, hebben we nu de bailin, waarin ook rekeninghouders met een saldo hoger dan 100.000 de sigaar zijn. Maar, ook zijn mensen die bijvoorbeeld met hun pensioengeld bankobligaties hebben gekocht deze kwijt.
Italië eist nu dat de bailin regels voor Italië worden opgeschort, zodat de overheid de banken kan redden met belastinggeld. Dit opschorten van de bailin is niet mogelijk volgens de Europese regels.
De bailin is ook één van de oorzaken dat mensen massaal obligaties en dergelijke van banken dumpen, omdat ze weten dat bij problemen waardeloos zijn geworden, als er wordt gekozen voor een bailin. De centrale bank van Italië heeft al opgeroepen tot een totale herziening van de bailin regels.
De huidige crisis in het Italiaanse bankwezen is al jaren gaande, maar de Brexit is natuurlijk een mooie gelegenheid om daar de schuld op te schuiven.
In het huidige financiële klimaat is het voor Italiaanse banken bijna onmogelijk om aan extra kapitaal te komen. Ze zitten helemaal in een soort bankschroef, omdat de ECB juist wil dat banken grotere kapitaalbuffers aanhouden.
Waarbij de ECB de Italiaanse banken juist zwakker maakt in plaats van sterker volgens sommige experts.
De grote vraag is nu dan ook hoe Italië dit gaat oplossen. Op de manier zoals zij willen, mag niet volgens de Europese regels. Een bailin voor banken willen ze niet.
Wellicht dat de Italiaanse premier Renzi de Europese regels volledig aan zijn laars lapt, met de dreiging om een Italexit referendum te houden als Europa dwars ligt.
Want, dan weet hij zeker dat Merkel niet weet hoe snel ze toestemming moet geven voor de gewenste “Italiaanse uitzondering”.
