16 redenen om Brexit te vieren

Het leek bij voorbaat een onmogelijke strijd. De Britse overheid die via al haar ter beschikking staande middelen alles deed wat mogelijk was om haar bevolking angst aan te jagen zodat ze het niet in hun hoofd zouden halen om het verkeerde vakje aan te vinken.

En toch kozen die dezelfde Britten voor een Brexit.

Doug Bandow van de website Nationalinterest.org heeft 16 redenen gedefinieerd, waarom we deze Brexit zouden moeten vieren.

Zijn eindconclusie is:

“Op een aantal, misschien niet helemaal perfecte, manieren heeft Brexit een lans gebroken voor vrijheid, maatschappij, democratie en de wet. Kortom, de “goeden” hebben gewonnen”.

En zijn 16 punten waarom Brexit gevierd moet worden zijn de volgende:

1) Doorsnee mensen zijn de strijd aangegaan met de machtigste mensen in politiek, zaken, journalistiek, academische kringen en hebben gewonnen.

2) Toen het voor de keus werd gesteld tussen economische voorspoed of zelfbestuur, koos de meerderheid van de Britten voor het laatste.

3) Het volk, zij die worden geregeerd, besloot dat ze fundamentele beslissingen moest nemen over wie hen zou moeten regeren.

4) De regels van de wet zullen worden gerespecteerd, of tenminste niet volledig met voeten getreden.

5) Routinematige loze kreten zoals “de noodzaak voor meer Europa” en het “belang van Europese eenheid” zullen niet langer worden verward met inhoudelijke argumenten.

6) De democratie heeft de bureaucratie verslagen.
7) De pretenties van de EU als wereldmacht hebben nog nooit zo belachelijk geklonken, een macht met een vlag die door niemand wordt gesalueerd, een volkslied dat door niemand wordt gezongen en ongeveer vijf verschillende presidenten.

8) De intense voldoening om de zelfvoldane glimlach op de gezichten van de Eurocraten aan beide kanten van het Kanaal te zien verdwijnen.

9) Het feit dat hiermee is bewezen dat ook andere leden van de EU het juk van de bureaucratische tirannie kunnen afwerpen.

10) Het erkennen dat de meeste beslissingen die door mensen worden genomen niet verkeerd zijn, maar anders. En dat deze beslissingen niet allemaal gelijk hoeven te zijn voor een heel continent en in het bijzonder niet in een continent dat bestaat uit zoveel verschillende volkeren.

11) Engeland liet zich niet chanteren door Schotland dat opnieuw dreigde met een referendum voor afscheiding.

12) De Britten lieten zich niet bang maken door allerlei angstverhalen over hoe Europa en zelfs de gehele westerse beschaving bedreigd zou worden als Groot Brittannië de EU zou verlaten.

13) Leedvermaak is iets vreselijks, maar wij bijna allemaal gniffelen toch wel een beetje bij de tegenspoed van sommige mensen.

14) Soms wint de advocaat van een verloren zaak, zoals Nigel Farrage die al een kleine 20 jaar bezig is met een Engels vertrek uit de EU en altijd zonder succes, tot nu.

15) Wat er gebeurd is, is een duidelijke boodschap dat mensen willen geloven dat hun zienswijze een verschil maakt, dat wat zij doen daadwerkelijk een verschil maakt en dat zij die claimen hen te vertegenwoordigen ook daadwerkelijk luisteren.

16) Het genoegen om een berekende en geregisseerde uitkomst te verstoren met als gevolg tranen en tandenknarsen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!