Is het Nederlandse leger binnenkort verleden tijd?

De Engelse media kwamen gisteren met grote koppen over uitgelekte verdere plannen voor de Europese Unie.

Volgens de berichten komen de Ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland met een blauwdruk, waarbij in feite een eind komt aan de individuele landen in wat wordt omschreven als een ultimatum.

Volgens een uitgebreid artikel in The Express vindt men nu de tijd rijp om een al lang geleden ontwikkeld plan te presenteren en dat is dat de Brexit wordt aangegrepen om met een “definitieve oplossing” voor Europa te komen.

Een plan, waarbij de individuele landen volkomen opgaan in een Europese Superstaat. Dit betekend dat de huidige EU landen het recht zullen verliezen op een eigen leger, wetgeving, belasting systeem of centrale bank. Al deze bevoegdheden zullen worden overgeheveld naar Brussel.

Volgens de Express hebben een aantal Europese leiders hier woedend op gereageerd.

Ook de Daily Mail komt met een vergelijkbaar verhaal, alleen omschrijft die het als een nauwere Europese Unie met als een poging om een Europese Superstaat te stichten.

In de media in Polen wordt gemeld dat het plan een ultimatum is, waarbij landen hun controle over het leger, economische systemen en grenscontroles moeten overdragen aan Brussel.

Landen die op dit moment dwarsliggen voor wat betreft toelating van vluchtelingen door hun grenzen te sluiten, zouden ook die controle kwijt raken, waardoor Brussel in de toekomst besluit hoeveel vluchtelingen in een land worden binnen gelaten.

Volgens de Poolse media zal het plan één dezer dagen worden gepresenteerd aan de zogenaamde Visegrad landen (Polen, Tsjechië, Hongarije en Slovakije) door de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier.

Deze laatste heeft samen met Franse collega, Jean-Marc Ayrault gisteren een plan gepresenteerd met voorstellen voor een nauwere samenwerking op drie belangrijke punten en die zijn externe veiligheid, de vluchtelingencrisis en economische samenwerking.

Delen van het 9 pagina dikke rapport zijn her en der verschenen en er staat onder ander het volgende in:

“Onze landen hebben een gemeenschappelijke lotsbestemming en een zelfde set van normen en waarden. Dit heeft tot gevolg dat er een nog inniger band zal komen tussen onze burgers. Wij zullen daarom streven naar een politieke unie in Europa en nodigen de volgende Europeanen uit om deel te nemen aan deze onderneming”.

De Poolse Minister van Buitenlandse Zaken, Witold Waszcykowski heeft ondertussen al woedend gereageerd:

“Dit is geen goede oplossing natuurlijk, want sinds de EU is opgericht is er ondertussen heel veel veranderd. De stemming in Europa is veranderd. Europa en onze kiezers willen niet dat de Unie wordt overgedragen in handen van de technocraten”.

“Ik wil daarom hierover praten en uitvinden of dit werkelijk het goede recept is in de context van wat er gebeurd is door de Brexit”.

“Duidelijk is dat er binnen de EU grote verschillen heersen over hoe het nu verder moet met de Europese Unie. Er zijn ook mensen die waarschuwen tegen het afdwingen van verdere politieke integratie omdat dit regelrecht in gaat tegen de wensen van een groot deel van de Europese bevolking en dat hierdoor het anti EU sentiment alleen maar verder zal worden aangewakkerd”.

De Tsjechische Minister, Lubomir Zaorálek voegde daar aan toe dat de vier oostelijke leden grote bedenkingen hadden over de voorgestelde wijzigingen betreffende de gemeenschappelijke veiligheid.
Maar of deze boodschap zal overkomen bij de machthebbers in Brussel is nog maar de vraag.

Het lijkt erop dat ze de beroemde uitdrukking van Rahm Emanuel, voormalig stafchef van het Witte Huis, goed in hun oren hebben geknoopt: “je moet een crisis nooit verspillen”.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!