Was de vrije val op de beurs nog maar het voorgerecht?

Er zijn veel, heel veel mensen die dit weekend niet lekker slapen. We hebben dan wel een bloederige vrijdag op de beurs gehad, maar die wordt onherroepelijk morgen weer gevolgd door een maandag.

De grote vraag die veel mensen bezig houdt is, of de Brexit beslissing het moment is, waarop een echte financiële crisis in werking is gesteld. Is dit het moment waarop maandag alles onderuit zal gaan en we in een nieuwe financiële crisis terecht komen?

Alleen al in Amerika waar de beurs lang niet zo hard kelderde als in sommige Europese landen is er vrijdag ongeveer een bedrag van 800 miljard dollar van de waarde van aandelen volkomen verdampt.

En wat met het oog op maandag zeer zorgelijk is, is dat de Europese bankaandelen de slechtste dag ooit hebben meegemaakt. In Italië was er sprake van de slechtste dag op de beurs sinds 1997 en voor de Spaanse beurs sinds 1987.

Zelfs de beurs in Japan verloor 1286 punten en ook dat was de grootste val in de afgelopen 16 jaar.

In Engeland verloor The Royal Bank of Scotland in één dag meer dan een kwart van haar beurswaarde met een val in aandelenprijs van 27,5 procent. Maar, ook Amerikaanse banken zoals Citigroup verloor flink met 9,36 procent.

En deze zwarte vrijdag was een topdag voor mensen met goud, want die zagen de grootste stijging van dit edelmetaal sinds de val van de Lehman Brothers.

Uiteraard moeten we George Soros niet vergeten, want die heeft afgelopen vrijdag zoals gewoonlijk met dit soort dingen een fortuin verdiend, omdat hij “toevallig” posities had ingenomen waarbij hij enorm zou profiteren als de markten zouden kelderen.

Soros heeft de laatste tijd heel veel goud gekocht, aandelen voor een goede prijs verkocht en een aantal strategische weddenschappen geplaatst, waarbij hij een fortuin zou verdienen als de markten onderuit zouden gaan.

Ironisch genoeg schreef George Soros een week geleden een stuk in The Guardian, waarbij hij de Engelse bevolking waarschuwde niet voor een Brexit te stemmen omdat dit, zo schreef hij, enkele mensen zeer rijk zou maken, maar de bevolking van Engeland arm.

Iedereen heeft even tijd om goed na te denken het weekend en op maandag is in ieder geval de eerste schok achter de rug en wellicht heeft dat een iets kalmerende werking op de markten.

Ook in Amerika maakt men zich grote zorgen. CNN definieerde de volgende vier zorgelijke dingen waar men zich in Amerika druk over maakt.

1) Angst dat de Europese Unie uit elkaar zal vallen
2) Turbulente financiële markten kunnen de motor van de Amerikaanse groei afremmen.
3) Door de Brexit wordt de dollar duurder, hetgeen slecht is voor Amerikaanse export.
4) Door de Brexit moet de Federal Reserve opnieuw haar voorgenomen renteverhogingen onder de loep nemen.

Er zijn analisten die zeggen dat hetgeen we vrijdag hebben gezien niets anders is dan het voorgerecht en dat we wat crash betreft pas maandag het hoofdgerecht zullen krijgen.

Analisten van de Zwitserse bank UBS verwachten dat er na het weekend wel eens voor meer dan 100 miljard tot 150 miljard dollar aan aandelen verkocht kan gaan worden. Dit heeft dan ook weer te maken met computer gestuurde verkoopopdrachten die steeds meer zullen willen verkopen naarmate de prijs verder zakt.

Maar, er zijn ook wat vraagtekens bij alles wat er is gebeurd. Iedere centrale bank is wereldwijd bezig om de valuta van het land waar zij zijn gevestigd op allerlei manieren te laten devalueren, zodat ze op die manier door een goedkopere valuta de export van dat land weer op gang kunnen krijgen.

Engeland krijgt dat alles nu op een presenteerblaadje aangeboden, want het Engelse pond is ten opzichte van andere valuta natuurlijk enorm gekelderd.

De Brexit is precies waar The Bank of England van droomt. Het pond verliest in waarde en de Engelse economie krijgt op deze manier als het ware weer een kickstart.

De grote verliezer in dit alles zal dan ook absoluut Engeland niet zijn.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!