En wie zijn de twee grootste verliezers door Brexit?

Gisteren verkeerde een groot deel van de wereld in complete shock. Iedereen ging donderdagavond slapen met de gedachte dat Brexit een gelopen race was en dat Engeland in de EU zou blijven.

Waar normaal gesproken politici en andere vooraanstaande mensen altijd hun gezicht in de plooi houden zag je nu ook diverse keren dat dit altijd lukte, hetgeen ook weer een teken is dat ook zij deze uitkomst niet hadden verwacht.

Neem bijvoorbeeld Alan Greenspan, de voormalige baas van de Amerikaanse Reserve in de periode tussen 1987 en 2006. Iemand die al heel wat heeft meegemaakt.

Deze Greenspan vertelde gisteren tijdens een interview met CNBC over het resultaat van het Engelse referendum dat dit de ergste periode is die hij zich kan herinneren uit zijn lange loopbaan.

Zo zei hij onder andere: “Dit is de ergste periode die ik mij kan herinneren zolang ik in de publieke sector werkzaam ben geweest. Er is niets geweest dat zo erg is als dit, inclusief de crisis. Herinner je nog 19 oktober 1987, Black Monday, toen de Dow naar beneden ging met het recordpercentage van 23 procent? Ik dacht altijd dat dit het laagste punt was van alle mogelijke problemen”.

Voor iemand als Greenspan om zo iets te zeggen, zegt toch wel iets over hoe groot zij de mogelijke problemen zien die voortvloeien uit deze Brexit.

Eén van de komende problemen die door Greenspan werd aangekaart zijn de Schotten. Zij zijn massaal voor blijven in de Europese Unie en zullen nu Engeland gaat vertrekken, weer luidkeels gaan roepen voor onafhankelijkheid.

Greenspan zei verder dat hij altijd dacht dat de problemen voor Europa niet zouden beginnen met een Brexit, maar met de Euro: “Want de Euro is een serieus probleem omdat het zuidelijk deel van de Eurozone wordt gefinancierd door het noordelijk deel en de Europese Centrale Bank”.

De 90 jarige Greenspan was verder heel duidelijk in zijn mening dat het monetair beleid van de ECB machteloos is geworden. “Wat de ECB kan doen is heel beperkt, omdat er voor de fundamentele problemen zoals het stagneren van de koopkracht geen gemakkelijke oplossingen voorhanden zijn”.

Daarnaast ziet hij de vergrijzing van Europa als een groot probleem, omdat hierdoor de uitgaven van overheden steeds hoger zullen worden.

Er deed zich nog een vreemd fenomeen voor gisteren en daaruit blijkt dat het probleem van het Engelse vertrek waarschijnlijk groter is voor het resterend Europa, dan voor Engeland zelf.

Er zijn tot op dit moment eigenlijk maar twee grote verliezers door het Brexit resultaat. De eerste zijn de Engelse miljardairs en de tweede is Europa.

Alle aandelenbeurzen vielen gisteren behoorlijk naar beneden, ook die van Engeland. Daar ging de beurs aanvankelijk met 3 procent naar beneden en bleef de rest van de dag rond dat niveau, waarmee het gelijk de best presterende beurs van Europa was.

De rest van de Europese Unie was een compleet bloedbad, met de Nederlandse beurs met bijna 6 procent onderuit en ook de Duitse met bijna 7 procent kreeg een enorme dreun.

Frankrijk ging onderuit met ruim 8 procent, Italië met ruim 11 procent en Spanje met meer dan 12 procent.

In Engeland verloren de 15 rijkste burgers gezamenlijk iets van 5,5 miljard dollar van hun fortuin nadat het land ervoor stemde om de Europese Unie te verlaten. De rijkste Brit, Gerald Grosvenor verloor ongeveer een miljard dollar, gevolgd door de eigenaar van Topshop, Philip Green.

Waarbij duidelijk is geworden dat degene die het hardst pushten om Engeland bij de EU te houden, de rijken in Engeland en Europa zelf, de grootste verliezers zijn geworden.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!