Britse burgers verstoppen massaal goud onder de matras

De hele campagne van de voorstanders van een Engeland in de Europese Unie is één groot verhaal geweest over alle mogelijke rampspoed die het land zal treffen als het onverhoopt toch mocht kiezen voor een Brexit.

Het duurt nog wel even, voordat we zeker dat deze angstcampagne succesvol is geweest. Of er voldoende burgers zo bang zijn gemaakt dat ze tegen een Brexit zullen stemmen.

De verkopers van goud en persoonlijke kluizen hebben in ieder geval de laatste weken hele goede zaken gedaan in het Verenigd Koninkrijk.

Wat hen betreft kan er niet genoeg angst worden gezaaid, want het gevolg van dit alles is dat Engelsen in de rij staan om goud te kopen en dit thuis onder de matras te verstoppen of in hun persoonlijke kluis als ze die hebben.

Een doorsnee burger zit natuurlijk met angst en beven naar al de televisieprogramma’s te kijken waar hel en verdoemenis wordt gepredikt als Engeland zo dom zou zijn om voor een Brexit te kiezen. En waar dan vooral het accent op komt te liggen, is een financiële meltdown, waardoor alle “normale” financiële bezittingen opeens heel erg riskant lijken.

Volgens een artikel in de Engelse Telegraph is het gebruik van de zoekopdracht “home safe” in Google nu 61 procent hoger, dan tijdens het vorige hoogste niveau en dat was op het hoogtepunt van de financiële crisis in november 2008.

Met andere woorden, de Engelse burgers zijn nu veel banger dan destijds met de nasleep van het faillissement van de Lehman Brothers.

De officiële Engelse producent van gouden en zilveren munten, The Royal Mint, zegt dat de verkopen gedurende de afgelopen maand met 32 procent zijn gestegen. Het is natuurlijk een bekend feit dat in onzekere tijden mensen weg vluchten in zaken zoals goud en zilver en dat aandelen massaal worden gedumpt.

Dan wordt het helemaal mooi, want in de krant komen een aantal “experts” aan het woord die mensen adviseren om geen fysiek goud te kopen. Zij vinden dat maar nonsens en raden mensen aan die toch in goud willen beleggen om dat maar te doen in gespecialiseerde fondsen.

Ze zegt één van die experts Ben Yearlsy, investeringsdirecteur bij de Wealth Club, een financieel adviesbureau: “Goudstaven vertegenwoordigen een slechte waarde voor je geld en je loopt het risico dat je ze verliest of dat ze thuis worden gestolen. Als je wilt investeren in edelmetalen, dan kan je beter een aandeel nemen in een goud- of zilverfonds, waar je een veel betere waarde voor je geld kunt krijgen, omdat alles op grote schaal gebeurt”.

In een land waar volgens premier Cameron en zijn financiële adviseurs de Engelse beschaving op het punt staat te verdwijnen als gevolg van een mogelijke Brexit, is het schijnbaar beter om wat elektronische bliebjes te kopen op een computerscherm, dan werkelijk fysiek tastbaar goud.

Het is een hilarisch advies om te investeren in een scenario waarbij, wanneer zaken inderdaad uit de hand lopen, er op basis van jouw briefje waarop staat dat je goud te goed hebt er geen goud geleverd kan worden. En dat zou beter zijn omdat je je fysieke goud zou kunnen verliezen.

Voorlopig schijnen de burgers dat advies in ieder geval in de wind geslagen te hebben en zijn de gouden en zilveren munten niet aan te slepen.

De Brexit zal hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan, want volgens het Britse wedkantoor Betfair is de kans 75% op een uitslag dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft.

Het is te hopen voor de Engelse burger dat ze na het Breferendum hun goud en zilver blijven vasthouden, want ongeacht de uitslag morgen, de problemen bij de banken zijn wel degelijk echt.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!