Jo Cox redt Europa

Zonder enige twijfel heeft de dood van Jo Cox ervoor gezorgd dat de stemming en daarmee ook de uitkomst van het komende Engelse referendum anders is dan voor haar dood.

De beurzen openden vanmorgen in een juichstemming, omdat de nieuwst polls uitwijzen dat er toch iets is veranderd en er nu meer mensen geneigd zijn om te stemmen voor het blijven in Europa van Engeland.

Volgens de Telegraaf:

“De Amsterdamse effectenbeurs noteert maandagochtend een dikke winst. Het sentiment wordt gesteund door peilingen die wijzen op een groei van het Britse pro-EU-kamp.

Recente opiniepeilingen in Groot-Brittannië wezen uit dat het Britse pro-EU-kamp aan het langste eind lijkt te trekken bij het referendum aanstaande donderdag. Sinds de moord op het Britse parlementslid Jo Cox lijken de kansen op een Brexit verminderd”.

Om te kunnen controleren of dit inderdaad klopt, moeten we kijken bij de Engelse bookmakers of bookies. Zij zijn betrouwbaarder dan de opiniepolls omdat het hier gaat om geld wat zij moeten uitbetalen als ze ernaast zitten.

En dan zien we dat het over en sluiten is voor een Brexit en dat Brussel op alle fronten gaat winnen.

De laatste stand bij William Hill was dat 77 procent voor blijven is en 29 voor vertrek. Bij Ladbrokes ligt het percentage blijven op 75 procent en 31 procent voor vertrekken.

Volgens Reuters is er een scherpe val te zien bij de bookmakers op de kansen van een Brexit.

Onder aan dit artikel staat een interview van afgelopen weekend met de leider van Engelse Ukip partij, Nigel Farrage.

Hij zegt het volgende:

“Als je een kans wil hebben om te winnen tegen de gevestigde orde, dan heb je momentum nodig. Ik weet niet wat er de komende drie of vier dagen gaat gebeuren, maar ik wil wel het volgende zeggen. Dat de acties van één enkel persoon met mentale problemen, is eerlijk gezegd een terroristische daad. Het is een vreselijke week geweest: Orlando, moorden in Parijs en nu één van onze eigen parlementsleden.

Het is moeilijk om te voorspellen, maar ik denk dit: Zij die vastbesloten zijn om te vertrekken omdat ze de controle over hun land terug willen, zij zullen donderdag naar de stembus gaan en hun stem uitbrengen”.

De interviewer probeert op een gegeven moment Farrage richting complot theorie te sturen en te suggerereen dat er wel iets meer achter de moord op Jo Cox zit dan je er wordt verteld, maar trapt Farrage niet in.

Hij zegt het niet openlijk, maar als je tussen de regels door leest, dan krijg je de indruk dat dit precies is wat Farrage denkt.

Duidelijk is vanmorgen te zien op de beurs dat het momentum waar Farrage het over had is gebroken.

Er zal nu nog formeel een soort show worden opgevoerd en in theorie zou het nog alle kanten kunnen opgaan, maar in werkelijkheid kunnen de ongekozen presidenten in Brussel al voorzichtig de champagneflessen tevoorschijn halen.

En zoals onze premier Mark Rutte weet te suggereren in zijn meest recente persconferentie wil ook het Nederlandse volk dat Engeland binnen de EU blijft.

Het kon donderdag wel eens een inktzwarte dag worden voor de mensen die graag hun vrijheid willen behouden.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!