De nieuwe wereldwijde financiële crisis is al begonnen

Iedereen praat wel over de komende crash op de wereldwijde beurzen, maar waar weinig over wordt gesproken is het feit dat beleggers wereldwijd de afgelopen 12 maanden al biljoenen dollars of euro’s hebben verloren op de beurs.

Vergeleken met vorig jaar juni zijn de aandelen in zes van de acht grootste economieën ter wereld al gecrasht en in de nog resterende twee zijn ze ook al gezakt.

Dit betekent dat de nieuwe financiële crisis niet ergens dit jaar zal beginnen, maar in feite al is begonnen. We bevinden ons nu nog in de vroege stadia daar van, maar de tekenen zijn duidelijk.

Het afgelopen jaar waren we getuige van drie golven van financiële paniek. Vorig jaar augustus zagen we de grootste schok sinds de financiële crisis uit 2008 en daarna begin dit jaar toen overal de aandelen plotseling begonnen te kelderen en we bevinden ons nu aan het begin van de derde golf.

Niet alle gebieden op aarde zijn op dezelfde manier getroffen door iedere neerwaartse golf, maar wel is duidelijk dat deze nieuwe crisis een wereldwijd fenomeen is.

Bij de tweede grootste economie op aarde, die van China hebben we de afgelopen maanden een terugval in koersen kunnen zien van maar liefst 40 procent. Dat is bijna de helft van de waarde van aandelen die compleet verdampt is.

Het einde van de problemen in China is nog lang niet in zicht, het land kampt met een geweldige overcapaciteit en verziekt daardoor bijvoorbeeld de wereldmarkten door het dumpen van staal, wat dan weer als het begin kan worden gezien als een handelsoorlog met vooral Amerika.

Zoals we de laatste tijd hebben kunnen zien, maken grote beleggers zoals Soros dat ze weg komen uit China of aandelen in het algemeen en schakelen ze over op zaken zoals goud.

Ook in de derde grootste economie ter wereld, Japan, zijn de beurzen de afgelopen 12 maanden met maar liefst 26 procent gezakt.

Japan noemen ze een economische “basket case”. Een land wat te maken heeft een terug lopende bevolking, teruglopende productie en is opgezadeld met torenhoge schulden.

De centrale bankiers kunnen bedenken wat ze willen tot aan negatieve rente aan toe, maar ze zullen Japan niet weer aan de pruttel krijgen.

Het is een land dat steeds meer te maken zal krijgen met krimp op allerlei mogelijke gebieden en er zijn nu al kleinere bedrijven in Japan die gewoon de deuren sluiten omdat ze steeds minder klanten krijgen en de klanten die ze hebben besteden steeds minder.

Ook bij de vierde economie ter wereld, die van Duitsland, zien we dat de koersen de afgelopen 12 maanden met 19 procent zijn gedaald. Een vijfde van de waarde van de Duitse aandelen is het afgelopen jaar verdampt.

Duitsland is ook het land met waarschijnlijk de grootste tikkende tijdbom ter wereld, de Deutsche Bank. Net voor de moord op Jo Cox bereikten de aandelen Deutsche Bank een record dieptepunt.

De vijfde grootste economie ter wereld is die van Engeland en ook daar zijn sinds vorig jaar juni de aandelen met 13 procent gezakt.

Dit is nog zonder het effect van een eventuele Brexit.

De zesde economie ter wereld is die van Frankrijk en ook daar hebben de aandelen de afgelopen 12 maanden 20 procent van hun waarde verloren.

Waar we in het normale nieuws weinig of niets van horen is dat er vorige week meer dan een miljoen mensen de straat zijn opgegaan in protest tegen de nieuwe arbeidswet. Overal in het land is het onrustig en op diverse fronten wordt gestaakt, zoals onder andere bij Air France.

De zevende economie ter wereld is die van India en daar zijn op dit moment relatief weinig problemen te melden voor wat betreft aandelen.

Maar, dan komen we bij de achtste economie ter wereld en dat is die van Italië. Dat mag met recht een zorgenkind worden genoemd en de aandelen in dat land zijn de afgelopen 12 maanden dan ook met maar liefst 32 procent gekelderd. Dat betekent dat er een derde van de waarde van aandelen in Italië in rook is opgegaan.

Een ander groot probleem waarover het daverend stil blijft in de media, zijn de problemen bij de Italiaanse banken. Sinds het begin van dit jaar is het bergafwaarts gegaan met de koersen van de bankaandelen en er zijn diverse banken in de problemen gekomen.

Waar het op lijkt is dat er over niet al te lange tijd reddingsoperaties in het leven moeten worden geroepen om deze banken overeind te houden. En wanneer dat gaat gebeuren, dan was de Griekse crisis daarbij vergeleken nog maar kinderspel.

En om nog maar eentje bij te nemen en dat is de negende economie ter wereld, die van Brazilië. Ook daar staat de economie volledig op instorten en is de situatie veel erger dan men tot nu had gedacht.

En dus krijg je berichten zoals de volgende:

Rio de Janeiro heeft vrijdag de financiële noodtoestand uitgeroepen. Volgens de autoriteiten zijn noodmaatregelen nodig om een ,,totale instorting van de openbare veiligheid, onderwijs, transport en milieumanagement” te voorkomen tijdens de Olympische Spelen.

En dan hebben we het uiteraard nog niet gehad over de nog steeds grootste economie ter wereld, die van Amerika.

Ook daar hebben de aandelen de afgelopen 12 maanden twee keer een enorme dip meegemaakt en zijn ze nu ook ogenschijnlijk begonnen aan de derde neerwaartse golf. Veel van dit alles heeft volgens insiders te maken met zaken zoals manipulatie door middel van computergestuurde opdrachten en dat de werkelijke economische situatie daar geen enkele reflectie is van de beurs aldaar op dit moment.

Ook andere zaken worden gemanipuleerd zoals het optimistische banencijfer en in werkelijkheid is ook in Amerika de nieuwe crisis al begonnen.

En wanneer de financiële crisis in de wereld al precair is voor een Brexit, zo zal die nog veel heftiger worden na 23 juni als de Engelsen inderdaad besluiten om de Eurozone te verlaten.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!

One thought on “De nieuwe wereldwijde financiële crisis is al begonnen

Comments are closed.