Onze staatsschuld is door Europa verdubbeld

Wanneer je de huidige regering bestuurders zou maken van een normaal bedrijf, dan was deze onderneming binnen de kortste keren door wanbeleid failliet geweest.

Overheden kunnen echter klungelen wat ze willen, want het enige dat er aan het eind van het begrotingsjaar wezenlijk veranderd is dat iedere burger in dit land nog wat meer schuld heeft.

De afgelopen week viel in de Telegraaf te lezen dat het onveiliger wordt in ons land omdat de politie minder geld krijgt. Als die minder geld krijgt, dan zal je minder blauw op straat zien, maar wat belangrijker is, dan zullen er nog veel meer aangiftes van misdaden stof vergaren ergens in een bureaula.

De reden dat de politie minder geld krijgt, is omdat steeds meer burgers goed hun ogen open houden en zich niet meer iedere tien meter laten vangen met een snelheidsovertreding. Dit is een tegenvaller voor de overheid die hierdoor 53 miljoen euro minder binnen krijgt.

Dit tekort zal worden verhaald op het Openbaar Ministerie en de politie. Beide instanties hebben al te kampen met een groot tekort aan geld.

Per dag heeft dit land een structureel tekort aan geld van 29 miljoen euro. Iedere dag opnieuw en aan het eind van het jaar is dat tekort opgelopen tot 10,6 miljard euro.

Iedereen loopt elkaar te complimenteren omdat het land het zo geweldig doet en omdat het tekort minder is dan voorgaande jaren.

Maar, als we even kijken naar de situatie van voor de financiële crisis, dan zien we in 2007 een staatsschuld van 219 miljard euro en vandaag de dag een staatsschuld van 466 miljard euro. In minder dan tien jaar tijd is die schuld meer dan verdubbeld.

Wanneer je dan kijkt naar het inkomen van de staat, dan kom je uit op een bedrag van iets meer dan 253 miljard euro, met daarnaast nog steeds meer uitgaven dan inkomsten. De staat heeft dan ook inmiddels een schuld die al bijna gelijk staat aan twee keer haar totale jaarinkomen.

Iedere Nederlander heeft dan ook een ongevraagde schuld van 29.000 euro.

Die meer dan verdubbeling van de staatsschuld de afgelopen tien jaar is niet alleen veroorzaakt door het “normale begrotingstekort”. De schuld van iedere Nederlander is aanzienlijk toegenomen door “Europa”.

Onze overheid heeft in naam van de burgers geld geleend om de bankiers, die de crisis hebben veroorzaakt, te redden.

Officieel wordt dit deel altijd in twee stukken gesplitst. Je hebt de steun aan de financiële sector zoals zo mooi wordt omschreven en je hebt de Europese steun. Dit tweede is ook gewoon steun aan de banken, maar het wordt iets anders aangekleed. Het is steun aan de Duitse en Franse banken.

Dat is het geld dat bijvoorbeeld wordt uitbetaald naar Griekenland die het vervolgens weer zo goed als volledig terug stort naar de Europese banken zodat deze overeind blijven.

En dan wordt er gezegd dat het allemaal wel meevalt, omdat er landen zijn die nog veel meer schulden hebben dan Nederland. Dit is hetzelfde als jij hebt een dikke buik waar je een enorme hekel aan hebt en iemand zegt: “Maak je geen zorgen, de buurman van drie huizen verderop heeft een nog veel dikkere buik”.

Iedereen weet dat de deze staatsschuld die nu richting 500 miljard euro gaat nooit en te nimmer zal worden af betaald. Niet door ons, niet door onze kinderen en niet door onze kleinkinderen.

Net zoals iedereen weet dat de Amerikaanse staatsschuld nooit en te nimmer zal worden afbetaald.

De enige oplossing om ooit opnieuw te beginnen is waarschijnlijk een volledige reset (crash) van het systeem, waarbij opnieuw wordt begonnen, maar dan zonder centrale bankiers en de daarbij behorende schuldcultuur.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!