Beurzen schieten omhoog na dood Brits parlementslid

Direct na het bekend was geworden dat de het Britse parlementslid Jo Cox na een moordaanslag in de plaats Birstall in de buurt van Leeds was overleden, schoten de aandelenkoersen van zo ongeveer iedere beurs als een raket omhoog.

De reden hiervoor is dat beleggers hopen dat door deze moordpartij het Engelse referendum voorlopig zal worden uitgesteld.

De Amsterdamse AEX maakte net voor sluitingstijd nog even een spurt naar boven en ook de Dow Jones Index ging van een roodstand naar een plus.

Er wordt in de media met geen woord gerept over het feit dat de beurs pas omhoog schoot toen bekend was geworden dat Jo Cox was overleden.

Het wordt dan als volgt verwoord:

“Het Damrak is donderdag slechts iets lager gesloten, nadat de beurs eerder op een fors verlies afkoerste”.

Je kunt ook zeggen dat die stijging symbolisch is voor de wereld waarin wij tegenwoordig leven. De één zijn dood is de ander zijn brood.

“Jammer voor Jo Cox, maar nu nog wel vlug even wat aandelen kopen, want misschien gaat het referendum nu wel niet door”.

Volgende week woensdag, de dag voor het referendum, zou Jo Cox 42 jaar zijn geworden. Ze was getrouwd met Brendan Cox en leefde samen met hem in een woonboot in de buurt van Tower Bridge. Ze was moeder van twee kleine dochtertjes van drie en vijf.

Voor de moord op Jo Cox was het een paniekachtige situatie op de financiële markten, waarbij sommigen zich afvroegen of iedereen gek geworden was.

De polls lieten een nog grotere voorsprong zien voor het Brexit kamp en er vond een geweldige uitstroom van geld plaats vanuit Europa naar veiliger plaatsen.

De aandelen hadden het heel zwaar te verduren en vooral die van sommige banken zoals de beruchte Deutsche Bank en Credit Suisse, waarbij aandelen een historisch dieptepunt bereikte.

Het pond sterling verloor geweldig terrein ten opzicht van de dollar en iedereen vroeg zich af hoe de dag zou eindigen.

Daarboven kwamen nog zorgelijke commentaren van financiële experts, zoals een fondsmanager Lorne Baring van B Capital uit Geneve: “Het koersverloop van de banken is heel erg zorgelijk. Als banken een goede indicator zijn van de gezondheid van een regio, dan is dit een andere reden om bij jezelf te denken: Wat gebeurt er in vredesnaam in Europa?”

De aandelen Deutsche Bank vielen terug tot het laagste punt sinds 1992 naar een prijs van 12,73 euro, een verlies van 2,5 procent. Credit Suisse verloor nog meer met 5,3 procent en is daardoor dit jaar al met in totaal 48 procent gezakt. Ook Italiaanse en Spaanse banken hadden het zwaar te verduren.

En toen stierf Jo Cox en werd alles anders.

Het aandeel Deutsche Bank ging van het laagste punt sinds 1992 van 12,73 euro omhoog naar 13,10. En zo verging het ook de andere bankaandelen.

De belangen die op het spel staan zijn enorm. In politiek opzicht, in financieel opzicht, voor wat betreft de toekomst van Europa, maar wat vooral duidelijk werd gisteren, was de precaire toestand van enkele grote Europese banken.

In dat hele spel is de dood van Jo Cox niet van belang, wel de timing van haar dood en de eventuele gevolgen voor het referendum.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!