Zo verwoest de Europese Centrale Bank de werkelijke economie

Voor het eerst zijn er opnames beschikbaar gekomen vanuit het hart van de ECB, waarbij duidelijk wordt hoe deze bank fungeert als een enorm groot hedgefonds.

Het ziet eruit als de handelsvloer van een normale bank, waar handelaren achter schermen bezig zijn met het opkopen van allerlei obligaties. Dit “programma ter ondersteuning van de economie” is begonnen met het opkopen van obligaties van landen, maar is inmiddels al uitgebreid tot het opkopen van bedrijfsobligaties. Bij dat laatste schijnt de ECB niet al te kieskeurig te zijn in wat het koopt, want de kwaliteit die wordt gekocht schijnt zelfs de meest risicovolle obligaties te bevatten, de zogenaamde junkbonds.

De ECB heeft onderstaande video enkele dagen geleden gepubliceerd, waarbij het publiek voor het eerst een blik achter de schermen kan werpen van hoe dat opkoopprogramma van de centrale bank in de praktijk werkt.

Je krijgt dan allerlei experts van de ECB die zeggen dat ze wel gedwongen worden om in te grijpen, omdat de economie zich volgens hen niet op eigen kracht kan herstellen. Je hoort dan ook medewerkers vertellen dat het hoofddoel van de operatie is dat prijzen stabiel blijven.

Dan kom je dus op het terrein waarbij niet de economie door middel van vraag en aanbod de prijs van iets bepaalt zoals in een gezonde economie, maar dat dit in feite gebeurt door de acties van dit enorme hedgefonds dat zo ongeveer alles op koopt wat los en vast zit.

Wat er niet in de video wordt vertoond is, hoe men al deze aankopen betaalt. Zoals te zien in de video, lijkt het op een normale bank waar handelaren actief zijn die met mooie woorden weten te vertellen waarom ze de markten manipuleren, maar er is een heel groot verschil met een gewone bank.

Wanneer deze mensen aan het begin van de maand om de tafel gaan zitten en besluiten wat ze die komende maand voor een bedrag van 80 miljard euro zullen kopen, dan hebben ze dat geld op dat moment niet.

Want, het geld dat ze voor de aankopen moeten gebruiken bestaat niet. Het is er niet.

Dus, hoe ga je dan in hemelsnaam betalen voor die 80 miljard aan obligaties en misschien aandelen die je wilt kopen?

Het antwoord is kinderlijk eenvoudig. Iemand binnen de centrale bank drukt op een knop en er staat 80 miljard op de rekening om deze aankopen te kunnen betalen.

Waar komt deze 80 miljard vandaan? Net zoals met alle dingen die tevoorschijn worden getoverd. Uit het niets. Die 80 miljard euro wordt ter plekke gemaakt uit gebakken lucht.

Daarom gebruikt men tegenwoordig de uitdrukking fiat money of op zijn Nederlands fiduciair geld.

Fiduciair geld is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is (intrinsieke waarde zoals bij gouden en zilveren munten), maar aan het vertrouwen dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden. De nominale waarde berust dus niet op een bepaald gewicht en gehalte van edelmetaal maar op het vertrouwen dat de economische actoren stellen in de waarde van de munteenheid. Het woord fiduciair is afgeleid van het Latijnse woord voor vertrouwen.

In de video worden mooie verhalen vertelt dat ze met dit programma gewone banken meer stimuleren om geld te lenen aan de werkelijke economie en dat het hierdoor uiteindelijk voor de gewone man gemakkelijker zal worden om geld te lenen.

Iets waar niemand in de praktijk iets van heeft gemerkt.

Een aantal experts zeggen dat de centrale banken bezig zijn met de laatste ronde voordat ze de economie volledig laten imploderen. De fase waarbij ze het systeem zo lang mogelijk rekken door er ongelimiteerd geld in te pompen.

Ze weten uiteraard wat voor effect dit uiteindelijk zal hebben en dat de werkelijke economie zal op deze manier in ieder niet worden gestimuleerd, zoveel is ook duidelijk.

De vraag is alleen hoelang ze nog in zullen slagen om het huidige financiële systeem in de lucht te houden, voordat er een totale reset komt.

Hier zijn in ieder geval de beelden vanuit de ECB van de mensen die zich dagelijks bezig houden met het manipuleren en verwoesten van de economie.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!