Voormalige baas van FED en zijn rijke vrienden beleggen in contant geld

Eind mei werd in Amerika een vergadering gehouden waarbij belangrijke beleggers toespraken hielden en hun visie gaven op de komende ontwikkeling.

Eén van die sprekers was de voormalig president van de Federal Reserve Bank van Dallas, Richard Fisher. Hij fungeerde in die functie van 2005 tot 2015 en was toen tevens lid van het belangrijkste sturingsorgaan van de Federal Reserve, het Federal Open Market Committee (FOMC).

Het Federal Reserve comité neemt de belangrijke beslissingen over de rentestand en de groei van de geldhoeveelheid en is daarmee het belangrijkste orgaan op het gebied van het monetair beleid in de Verenigde Staten.

Tijdens zijn periode bij de FED was hij binnen dat comité vaak de enige die zijn bestuursleden destijds waarschuwde voor de komende crash, maar zoals zo vaak gebeurd, werd hij wat dat betreft volledig genegeerd door zijn collega’s omdat die dachten dat ze het beter wisten. Onder degenen die hem negeerden waren de voormalige FED bestuursvoorzitters, Alan Greenspan en Ben Bernanke. Na de crash, gebeurde weer hetzelfde, eerst door Bernanke en later Janet Yellen.

Tijdens zijn laatste toespraak eind mei was Fisher heel erg somber gestemd over de huidige economische situatie in Amerika en de wereld.

De grootste zorgen van Richard Fisher, zoals hij die benoemde, zijn:

De overheidsschuld van Amerika:

Hij maakt zich grote zorgen over de 19 biljoen dollar (ook wel 19.000 miljard genoemd) aan Amerikaanse staatsschuld. Een schuld die sinds 2008 met 11 biljoen dollar is toegenomen. De Federal Reserve heeft volgens Fisher al haar munitie verschoten en kan haar balans niet nog verder vergroten.

China en sociale onstabiliteit:

Fisher denkt dat de communistische leiders zich druk maken over productie, maar niet over efficiëntie. “Ze kunnen dan wel meer produceren, maar onze producten doen het tenminste”, zei hij. Hij noemde verder de zogenaamde spooksteden in China. Miljoenensteden met complete infrastructuur die volkomen leeg staan.

Maar de meeste zorgen voor wat betreft China, maakt Fisher zich om de sociale stabiliteit en het feit dat steeds meer mensen geld wegtrekken uit het land.

Lage rentes werken niet:

“Wij hebben lange periodes gehad van matiging en lage rentes en beiden hebben niet het gewenste effect gesorteerd.

Brazilië is een mislukt experiment:

Volgens Fisher is Brazilië het symbool van wat er niet goed is aan de opkomende markten. Ze zijn door de crisis gekomen, maar hebben helemaal niets geleerd. “Brazilië is altijd een land geweest met mogelijkheden, maar die zijn nooit waar gemaakt.”

Renteverhoging had allang moeten gebeuren:

Fisher zegt dat het verhogen van de rente de economie niet zal doen instorten. “We moeten ons zorgen maken over het verlengen van de uitstaande leningen. Maar, daar praat helemaal niemand over”.

Het is allemaal één grote Ponzifraude:

“Onze overheid moet geld lenen om de rente te kunnen betalen”. We bevinden ons nu in de Ponzi financieringsfase, net voordat alles in elkaar klapt. We werken met een heel ongezond financieel beleid. Het is prettig voor sommige mensen, maar het is ongezond”.

De dood van de middenklasse:

Wanneer je de bevolking in vier kwarten verdeeld, dan heeft het kwart met de laagste inkomens een verhoging gezien van hun inkomen en dat telt eveneens voor het kwart met de hoogste inkomsten. De twee kwarten van de middeninkomens zijn al jarenlang niet meer gestegen. Dat is ook de reden dat mensen zoals Donald Trump en Bernie Sanders zoveel mensen aantrekken.

We hebben een Ritalin monetair beleid:

“We hebben wat ik noem een Ritalin monetair beleid. Het is nu aan Janet Yellen om iedereen af te laten kicken. Het heeft alles te maken met het weghalen van de scheve verhoudingen binnen de financiële markten en deze gemakkelijker naar beneden te laten gaan. We hebben nu de laagste rente in onze geschiedenis van 239 jaar”.

Toen men later in de gelegenheid werd gesteld om vragen te stellen aan Fisher, kwam misschien wel het meest opmerkelijke antwoord van hem.

Op de vraag hoe hij zijn eigen beleggingsportefeuille had gepositioneerd, antwoorde hij: “In de foetushouding”.

Hij voegde daar verder aan toe: “Al mijn heel erg rijke vrienden beleggen in cash”. Online beleggen is nu eenmaal razend populair

Niet sommige, maar alle.

De woorden van Fisher laten zien dat de man, en zijn rijke vrienden, weinig vertrouwen hebben in de uitkomst van het huidig monetair beleid en dat ze verwachten dat de financiële markten met een klap naar beneden zullen komen.

Wat Fisher er niet bij verteld is of de cash die hij en zijn vrienden verzamelen, de contante versie betreft of uit een elektronisch banktegoed bestaat.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!