Worden particuliere beleggers straks weer geknipt en geschoren?

Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en omdat de bomen op de aandelenmarkten weer de hemel ingroeien, groeit het leger particuliere beleggers in ons land weer snel. Op zich natuurlijk ook wel te begrijpen als je met aardig wat spaargeld zit en het levert niets op met een spaarrekening bij de bank.

Voor dat de internetbubbel in 2000 explodeerde waren er iets van 2 miljoen Nederlandse huishoudens actief op de beurs. Daarna viel dat aantal terug naar ongeveer 1,5 miljoen huishoudens tot aan het moment van de crisis in 2008.

Daarna werd in 2013 een dieptepunt bereikt, met nog maar 600.000 huishoudens actief op de beurs.

En nu gaan we al weer aardig richting de 1 miljoen en men verwacht dat dit aantal nog wel zal toenemen, want alles ziet er rooskleurig uit. Bijna iedere dag gaan de koersen omhoog en de Amsterdamse AEX is al ongeveer 20 procent gestegen sinds het dieptepunt in februari dit jaar.

De vakantieperiode komt er ook weer aan en dat betekent dat er ook weer veel zogenaamde campingbeleggers actief zullen worden . Mensen die met een koel drankje en een laptop besluiten om ook maar eens actief belegger te worden.

Zeker ook gezien het feit dat er talloze experts zijn die zeggen dat het eind nog lang niet in zicht is en dat je nog helemaal niet te laat bent om op dit moment in te stappen. Eén van die mensen is directeur Gijs Nagel van een platform dat door veel particuliere beleggers wordt gebruikt, DeGiro.

Hij zegt: “Vrees niet dat je de hele rit omhoog mist. Ik denk dat het nog niet voorbij is”.

Op de hele korte termijn zal hij misschien gelijk hebben, vanwege de simpele reden dat de Voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Janet Yellen, het deze week niet aandurfde om een verdere renteverhoging aan te kondigen. Dit werd door de beurzen wereldwijd aangegrepen om maar nogmaals een spurt naar boven te beginnen.

Feit is dat de aandelenbeurzen allang niet meer de werkelijke situatie in de economie weergeven. In werkelijkheid ziet de economische situatie wereldwijd er allesbehalve rooskleurig uit en pakken donkere wolken zich samen aan de horizon.

Er zal dan ook absoluut een moment komen dat de beurs met donderend geraas naar beneden zal storten en de kans is ook groot dat het dan een crash wordt zoals wij die nog nooit hebben meegemaakt. Dat het punt gaat komen, waarop de manipulatie van de markten zoals die nu gebeurd door banken en centrale banken niet langer gaat werken en wereldwijd de werkelijkheid begint in te zinken.

Maar, tot die tijd is het natuurlijk heel goed mogelijk om nog een leuk rendement te behalen op de beurs. Je zult alleen goed wakker moeten blijven en de markten nauwkeurig moeten blijven volgen om te kunnen bepalen wanneer het moment is gekomen om uit te stappen.

Ben je te laat, dan kan je dat een hoop geld kosten.

Misschien is het wel slim om eens even te kijken wat een George Soros doet. Hij heeft tenslotte geen fortuin verdiend omdat hij een domoor is die toevallig geluk had.

Volgens de berichten in de media is Soros druk bezig met het verkopen van zijn aandelen en investeert hij op dit moment grote bedragen in goud en goud gerelateerde aandelen.

Voor zover ons bekend heeft hij op dit moment iets van 37 procent van zijn aandelen verkocht, om deze vervolgens te investeren in goud.

Drie jaar lang is Soros uit de buurt gebleven van goud, maar nu is hij weer terug. Zo maakte hij deze week bekend 1.05 miljoen aandelen te hebben gekocht in SPDR Gold Trust, één van de grootste fondsen die handelt in goud.

Andere bekende beleggers zoals Carl Icahn hebben een groot deel van hun aandelen verkocht en een zogenaamde “short positie” ingenomen, waarbij ze erop gokken dat de markt binnenkort een aantal rake klappen voor de kiezen gaat krijgen.

Hetzelfde telt voor een andere bekende belegger en manager van een hedgefonds, Stanley Druckenmiller.

Mocht je toch de komende weken de verleiding niet kunnen weerstaan, dan hier wat advies:

Paul Koster komt in de Telegraaf nog wel met een paar goede tips voor aanstaande beleggers:

1) Gebruik nooit wasmachinegeld om te beleggen.

Hiermee wordt bedoeld geld dat je hebt als noodvoorziening voor wanneer de wasmachine of de koelkast kapot gaat.

2) Gebruik nooit geleend geld om te beleggen.

Goede tips voor als je zo meteen met je laptop op schoot voor je tentje gaat beginnen met beleggen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!