Eén van de banken die door insiders in de financiële wereld wordt vergeleken met de beruchte Lehman Brothers is de Deutsche Bank.
Wat er van al die verhalen wel of niet waar is, is niet helemaal duidelijk, maar wat wel duidelijk is dat gisteren een aantal mensen bij de Deutsche Bank niet aan hun geld konden komen.
Het volgende is wat er gisteren met grote letters in Der Spiegel stond:
Kein Bargeld am Automaten, keine Kartenzahlung: Einige Kunden der Deutschen Bank kommen nicht an ihr Geld. Die Bank räumte eine technische Panne ein. Spätestens Samstag soll alles wieder funktionieren.
Het moet een behoorlijke verstoring geweest zijn, want alle kantoren van de Deutsche Bank bleven langer open dan normaal op vrijdag om ongeruste klanten te woord te kunnen staan.
Gewoon een technische storing, komt in de beste familie voor, helemaal niets aan de hand.
Misschien niet, maar omdat de Deutsche Bank de laatste tijd nogal negatief in het nieuws is geweest, is het de moeite waard om toch even wat verder te kijken.
Het afgelopen jaar werd door de bank voor het eerst sinds 2008 een verlies geleden en niet zo weinig. De grootste bank bij onze oosterburen leed een verlies van maar liefst 6,8 miljard euro.
Daarnaast is de bank verwikkeld in meerdere schandalen en kreeg de onderneming al een fikse boete voor haar rol in het manipuleren van de rente, het zogenaamde LIBOR schandaal.
In april van dit jaar gaf de Deutsche Bank ook toe dat ze zich hebben bezig gehouden met het manipuleren van zowel de goud- als de zilverprijs.
Er is toch wel lichtelijk paniek bij de bank, want men heeft aangekondigd dat er in de komende drie jaar 9.000 banen zullen worden geschrapt.
De journalist Ilias Roubanis schreef onlangs in een artikel voor New Europe dat gezien de economische situatie in China een aantal grote Europese banken daar veel risico lopen. Eén van die banken die expliciet werden genoemd is de Deutsche Bank.
De aandelen van de Deutsche Bank maken een koersverloop mee die vrijwel identiek is aan die van Lehman Brothers net voor het faillissement.
Afgelopen najaar begon de prijs voor een aandeel Deutsche Bank te dalen. In september ging het heel snel, van 50 naar 29 Dollar en vervolgens begin dit jaar naar 16 Dollar. Op dit moment is weer ietsje hoger op ongeveer 17 Dollar.
Dan komt er vorige week het nieuws dat de Amerikaanse toezichthouder, Securities and Exchange Commission, ook wel afgekort als SEC, een onderzoek is begonnen naar hypotheekfraude bij de Deutsche Bank. Het zou hierbij gaan om een bedrag van 450 miljoen euro.
En om het drama helemaal compleet te maken voor de Deutsche Bank, komt de kredietbeoordelaar Moody’s vorige week nog met de voor de bank niet zo prettige mededeling dat haar rating voor schulden zonder onderpand terug geschroefd is naar Baa2, twee stapjes verwijderd van de classificatie Junk.
De CEO van de Deutsche Bank, John Cryan, zei dat hij hier helemaal niets van begreep, want dat de bank wel vier keer het benodigde geld had om alle schuldeisers te kunnen betalen.
Wat niet duidelijk was of Cryan in die schulden ook het nominale bedrag heeft meegenomen voor derivaten waarvoor de Deutsche Bank ook risico loopt. Deze bedragen lopen in de biljoenen euro’s en zelfs de hele wereld heeft niet genoeg geld om de Deutsche Bank daarmee te redden als het mis zou gaan.
Wij zijn natuurlijk geen bankiers en kunnen ook geen kijkje nemen achter de schermen bij de Deutsche Bank. Maar, als een bank op zoveel verschillende fronten wordt betrapt op fraude, dan is dat voor klanten geen geruststellende gedachte.
Wat we ook weten is dat Engelse bookmakers precies weten wat ze doen en niet voor niets voorspellen dat Engeland in de EU zal blijven. Zo weten ook kredietbeoordelaars zoals Moody’s precies wat ze doen en als die de Deutsche Bank waarderen net boven Junk, dan boezemt ook dat geen vertrouwen in.
En gezien al het bovenstaande worden we inderdaad een beetje wantrouwig als klanten van de Deutsche Bank ineens niet meer bij hun geld kunnen komen.
