Slimme zet van de Russische president Poetin

Niemand is echt gebaat bij de economische sancties zoals die over en weer van kracht zijn tussen de Europese Unie en de Russische Federatie.

De meeste Europese landen hebben er eigenlijk helemaal geen trek in, maar onder druk van Washington blijven de sancties voorlopig nog gehandhaafd.

Rusland heeft er uiteraard ook geen baat bij en zo kan het gebeuren dat er wordt gezocht naar creatieve oplossingen.

De Russische president Poetin was onlangs voor een bezoek aan Griekenland en de banden tussen beide landen zijn zonder meer goed te noemen. Als Griekenland niet op het laatste moment “gered” was door de Europese Unie, dan had het zich ongetwijfeld tot Rusland gewend voor een oplossing.

Nu is het wederom onrustig in Griekenland, staat het volgende deel van de Europese “reddingsoperatie” op stapel en kan Griekenland wel wat goed nieuws gebruiken.

De Griekse Minister van Defensie heeft dan ook bekend gemaakt dat er een nieuw partnerschap met Rusland is overeengekomen, waarbij de productie van de bekende Kalashnikov geweren in Griekenland zal gebeuren. Dit is goed nieuws voor de noodlijdende Griekse defensie industrie.

Echter, Poetin zou Poetin niet zijn als hij er toch niet voor gezorgd dat er helemaal aan het eind een kleine clausule werd toegevoegd aan die overeenkomst.

En in die clausule staat dat de productie van de Kalashnikov’s in Griekenland daadwerkelijk zal beginnen op het moment dat de Europese Unie de economische sancties tegen Rusland opheft.

De Griekse minister van Defensie Panos Kammenos probeerde dit plan toch maar te verkopen in het Griekse parlement door onder andere te zeggen dat wanneer de NAVO daarvoor toestemming zou geven, zij deze geweren dan ook weer kunnen verkopen aan andere NAVO lidstaten.

Op zich is het natuurlijk wel een slimme zet van Poetin om landen zoals Griekenland een enorme wortel voor te houden, zodat ook zij er alles aan zullen doen om te lobbyen voor de opheffing van de sancties.

Wat je normaal gesproken leest in de pers dat de sancties de Russische economie grote schade toebrengen. Dat zal ongetwijfeld, want sancties brengen altijd schade toe, maar waar je weinig of niets over hoort is de schade die de Europese Unie zichzelf toebedeeld door die sancties.

Het Oostenrijkse Instituut voor Economische Onderzoek (Wifo) heeft vorig jaar de gevolgen van de sancties tegen Rusland onderzocht en kwam toen tot de volgende conclusies: bijna 100 miljard euro verlies en 2 miljoen verloren banen.

Op 31 juli dit jaar lopen de ingestelde sancties tegen Rusland af en moet de EU besluiten of ze wel of niet verlengd zullen worden.

Aangezien de EU in feite gelijk staat aan Duitsland hoeven wij alleen maar even te luisteren wat de Duitse Minister van Financiën daarover zegt:

Het Duitse bedrijfsleven alsmede de rechtse oppositiepartij AFD klagen steen en been over de Europese sancties tegen Rusland, die vele tientallen miljarden euro’s zouden kosten. Maar federaal minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei: ,,De sancties worden verlengd.“

Berlijn heeft besloten, Brussel voert uit en wij volgen.

Dus, voorlopig geen productie van Kalishnikov’s voor de noodlijdende Grieken.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!