Moeten we ons straks vermommen op straat?

Technologie is iets waar wij allemaal voordeel van hebben. Je kunt je een leven zonder moderne apparaten zoals telefoons, computer en internet dan ook nauwelijks meer voorstellen. Om nog maar te zwijgen van stromend water, airconditioning en auto’s.

Maar, soms wordt de technologie wel heer erg eng.

En hoe enger de technologie des te groter is de kans de je vriendelijke Big Brother dit zal gebruiken om jou in de gaten te houden. En bij dat in de gaten houden, hoort de steeds verder voortschrijdende technologie van gezichtsherkenning.

Bij gezichtsherkenning worden digitale afbeeldingen van gezichten gemaakt, waardoor een unieke gezichtsafdruk ontstaat, die uiteraard worden opgeslagen in een database vol met dergelijke gezichtsafdrukken.

Nog enkele jaren geleden waren gezichtsherkenningssystemen nog bijna belachelijk onnauwkeurig. Echter, vandaag de dag gaat die vlieger absoluut niet meer op.

Over het algemeen zijn er maar weinig rechten voor het beschermen van je privacy wanneer het aankomt op afbeelding van gezichten. Zo hebben rechtbanken in Amerika bijvoorbeeld al geoordeeld, dat wanneer jij je in een openbare ruimte bevindt, je een sterk verminderd recht op privacy hebt. Iedereen met een fototoestel kan wettig gezien een foto maken van jou op publiek terrein.

Echter, er begint nu iets meer verandering te komen in dat soort wetgeving, dankzij de activiteiten van een aantal individuen en Amerikaanse staten. Dit betreft dan acties tegen één van de grootste collecties van gezichtsafdrukken die er bestaat en dat is die gemaakt door Facebook.

De naam op zich zegt al genoeg. Een enorme database met gezichtsafdrukken is gewoon een Facebook.

Een aantal burgers uit Illinois heeft afgelopen maand een rechtszaak aangespannen tegen Facebook, waarin werd gesteld dat Facebook handelde in strijd met de bestaande biometrische wetgeving in Illinois door het verzamelen, opslaan en gebruiken van gezichtsafdrukken. Deze wet is bedoeld om de privacy van hun biometrische gegevens van inwoners te beschermen. En onder die wet kan je ook gezichtsafdrukken rangschikken.

Het volgende is wat Wikipedia omschrijft als biometrisch:

Biometrie betekent het vaststellen van meetbare eigenschappen van levende wezens, zoals de gemiddelde levensduur en raciale kenmerken.

Feit is dat Facebook de grootste verzameling heeft die ooit is aangelegd van afbeeldingen. Meer dan een miljard Facebook gebruikers hadden in 2013 meer dan 250 miljoen foto’s geupload. We zijn nu enkele jaren verder, dus dat aantal zal nog vele malen hoger zijn. En natuurlijk zijn niet alle foto’s gezichten, maar misschien de meesten wel.

Maar, waarom is het zo gevaarlijk dat Facebook zo’n grote verzameling heeft van foto’s en gezichtsherkenning gebruikt om bepaalde “tags” voor te stellen aan haar gebruikers?

In Rusland is er een nieuwe app die steeds populairder wordt. Het heet FindFace en met die app kan je overal op straat, in een bar of waar dan ook een foto nemen van iemand en deze proberen te matchen met foto’s in de database van VK, een Russisch sociaal netwerk.

VK heeft ongeveer 200 miljoen gebruikers, groot maar nog lang niet zo groot als Facebook. De ontwikkelaars van deze site stellen dat ze op dit moment een 70 procent betrouwbaarheidsfactor hebben in het herkennen van de juiste persoon en dat dit percentage met iedere nieuwe uitgave van de app beter wordt. Op dit moment kan je via die app nog geen foto’s op Facebook matchen, tenminste nog niet.

Het idee van FindFace is dat mannen bijvoorbeeld een aantrekkelijke vrouw op straat zien lopen, daar een foto van maken en haar vervolgens via VK kunnen opsporen om te proberen een date met haar te versieren.

Maar, stel je voor dat opsporingsautoriteiten dit systeem gaan gebruiken, dan begint het toch wel heel erg eng te worden. En dat is precies waar de bedenkers van VK op hopen omdat zij denken dat dit hun bedrijf pas echt op de kaart zal zetten. Zij claimen nu al dat de politie diverse keren hun FindFace heeft gebruikt om verdachte criminelen op te sporen.

Nu heeft VK nog een database, waarin je je vrijwillig kunt laten registreren. Maar, in Amerika is men bezig met het opzetten van een dergelijke gezichtsafdruk database zonder dat je daar de optie hebt om niet in te verschijnen. Dit wordt een database die is gebaseerd op foto’s zoals die voorkomen op rijbewijzen.

Zowel politie als FBI in Amerika gebruikt als gezichtsherkenningssoftware op grote schaal om misdadigers op te sporen. Volgens de nieuwe wetgeving in Amerika moeten de individuele staten allemal digitale foto’s beschikbaar stellen voor mensen die een rijbewijs krijgen of verlengen zodat ze in de gezichtsafdruk database kunnen worden opgenomen. En hiermee kunnen de opsporingsdiensten door middel van de gezichtsherkenningssoftware in een handomdraai door miljoenen gezichtsafdrukken scannen op zoek naar een match.

Diverse bedrijven hebben ondertussen systemen ontwikkeld waarmee de politie deze gezichtsdatabase kan onderzoeken. Deze systeem bestaan uit een draagbaar gezichtsherkenningsapparaat dat politiemensen kunnen aansluiten op hun smartphone. Steeds meer politiekorpsen in Amerika maken hier gebruik van.

Het is niet zo moeilijk om te zien wat de gevolgen kunnen zijn voor doorsnee burgers. Stel je komt bij toeval terecht in een demonstratie tegen de overheid die nogal uit de hand loopt. De volgende morgen gaat je deurbel en staat de politie op de stoep die je komt arresteren omdat men jouw gezicht heeft herkend in de menigte.

Het zal in de toekomst heel moeilijk worden om je privacy in de toekomst te beschermen tegen dit soort zaken.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!