Moet je nu wel of niet beleggen op de beurs?

Wanneer je op een willekeurige dag zoals vandaag rond kijkt op de financiële markten, dan zijn er een aantal dingen die opvallen.

De eerste is, dat hoewel de berichten uit China wederom niet rooskleuring zijn en de markten daar in eerste instantie negatief op reageren, dit nooit lang duurt en men meestal in de loop van de komende dagen denkt dat het allemaal wel mee zal vallen in China.

“De bedrijvigheid in de Chinese industrie is in mei verder gekrompen. Dat bleek woensdag uit de inkoopmanagersindex van de onderzoeksbureaus Markit en Caixin”.
De graadmeter voor de industriële activiteit kwam uit op een stand van 49,2 van 49,4 in april. Een stand van 50 of meer wijst op groei van de bedrijvigheid, daaronder op krimp. Economen rekenden in doorsnee op een niveau van 49,2”.

Wat opvalt in China is dat deze zogenaamde PMI index sinds 2012 nooit meer dan één punt onder de magische grens van 50 ligt. Met andere woorden, er is wel wat krimp, maar dat mag echt geen naam hebben. Welk een toeval.

Wat ook opvalt in China is de grootste terugval ooit in nieuwe orders voor staal. Dit zal dan misschien weer alles te maken hebben met de enorme invoerheffingen die Amerika heeft ingevoerd op Chinees staal.

Het tweede dat op zo’n willekeurige dag opvalt is de enorme tegenstrijdigheid aan beleggingsadviezen.

Er zijn mensen die denken dat je het beste je financiële geluk op de beurs kunt zoeken door aandelen te kopen.

Zo denkt Telegraaf goeroe Bas Heijink dat het nu een uitstekende tijd is om aandelen te kopen:

Begin mei gaven we al aan dat de bekende beurswijsheid ‘sell in may’ naar onze mening dit jaar niet op zou gaan, maar juist eerder een ‘buy in may’.

De stand van de AEX is nu rond de 444, maar Heijink denkt dat een koersdoel van 475 haalbaar is”.

Opvallend is dat de ABN-AMRO opeens met het advies komt om maar zoveel mogelijk cash te verzamelen omdat dit toch wel wat veiliger zou kunnen zijn.

“Beleggers moeten cash inslaan en vooral staatsobligaties proberen af te stoten. Financiële markten gaan de komende maanden namelijk stevig schommelen. Met een Amerikaanse renteverhoging en mogelijk meer ECB-ingrepen nabij, hebben beleggers volgens ABN Amro cash nodig om snel tussen beleggingen te kunnen wisselen”.

En zo heb je ene adviseur die zegt: aandelen kopen, terwijl een andere adviseert om ze maar zo snel mogelijk van de hand te doen en cash aan te houden.

Dus, wat is wijsheid voor de doorsnee burger die geen goeroe is?

Misschien is het wel goed om te luisteren naar wat een oude rot in het vak op dit gebied heeft te vertellen. En dan hebben we het over James Grant.

James Grant is heel bekend in Amerika, auteur en veelgevraagd spreker bij beleggersbijeenkomsten. Hij is de oprichter van Grant’s Interest Rate Observer, een publicatie die twee maal per maand verschijnt en een analyse geeft van de financiële markten.

De hierna volgende video toont een kort interview met James Grant van enkele dagen geleden.

Grant is het heel vaak niet eens met het beleid en de gedachtegang van de centrale bankiers en dat zeker niet voor wat betreft hun gedachten over goud. Zij zien goud als iets uit lang vervlogen tijden dat eigenlijk alleen nog maar een soort curiositeitswaarde heeft.

James Grant is het daar absoluut niet mee eens en ziet goud juist als een hele goede belegging. En dat niet alleen als een verzekering tegen een eventueel financieel Armageddon, maar omdat het een goede investering is in financieel onzekere tijden.

Het tweede advies waar James Grant mee komt is identiek aan dat van ABN-AMRO. Het kan natuurlijk zijn dat ook zij hun wijsheid bij Grant vandaan halen, want ook hij adviseert om in de komende turbulente tijden geen gekke dingen te doen en gewoon zoveel mogelijk cash aan te houden.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!