Amerikaans Chinese confrontatie komt dichterbij

Wat denk je dat er gaat gebeuren, wanneer de twee grootste economieën op aarde een handelsoorlog met elkaar beginnen? We zullen het spoedig weten.

Zoals wij onlangs schreven heeft Amerika een nucleaire handelsbom richting China afgevuurd in een poging om het dumpen van goedkoop Chinees staal op de Amerikaanse markt te voorkomen.

“Echter, nu gaan de Chinezen helemaal door het lint, want Amerika heeft nu voor rollen staal zoals die onder andere worden gebruikt in de auto industrie een importheffing bepaald van 522 procent. Dit is wat men in vaktermen noemt, het lanceren van een nucleaire handelsbom richting China”.

China gaat dit absoluut niet onbeantwoord laten.

Naast deze handelsperikelen hebben we natuurlijk ook nog de situatie in de Zuid Chinese zee die ook zo langzamerhand richting kookpunt gaat. Er is al langere tijd een dispuut gaande over een aantal kleine eilandjes die door verschillende landen in de regio worden geclaimd, maar die China zich heeft toe geëigend.

Niet alleen dat, ze hebben ook maar direct de Zuid Chinese Zee tot territoriale wateren verklaard, hetgeen (uiteraard) niet door Amerika nog de rest van de landen in de buurt wordt geaccepteerd.

Amerika heeft zich dan ook talloze keren niets aangetrokken van de Chinese dreigementen en toch gewoon vliegtuigen en schepen door het gebied gestuurd. China verliest op deze manier gezicht, hetgeen ongeveer het ergste is wat een Chinees kan overkomen. Peking heeft dan ook al gewaarschuwd dat wellicht een militaire confrontatie de enige manier is waarop het Amerika kan stoppen.

China geeft ook hele duidelijke signalen af zoals begin deze maand toen het weigerde om een Amerikaans marineschip toe te laten tot de haven van Hong Kong. Het ging om het vliegdekschip USS John Stennis met bijbehorende schepen dat plan was om aan te leggen voor een routinebezoek aan Hong Kong. Men denkt dat dit het Chinese antwoord is op de opmerkingen van de Amerikaanse Minister van Defensie, Ashton Carter, over de volgens hem onterechte claims door China op de eerder genoemde eilanden.

Als antwoord hierop stuurde Amerika de USS William P. Lawrence, een torpedobootjager, naar de betwiste eilandjes om daar rond te varen en de Chinezen uit te dagen. Dit was de derde keer dat de Amerikaanse president Obama opdracht gaf om op deze manier de Chinezen te laten weten dat Amerika zich helemaal niets zal aantrekken van haar claims. China heeft hier woedend op gereageerd.

Vorige week was er een bijna botsing tussen twee Chinese gevechtsvliegtuigen en een Amerikaans spionagevliegtuig in de buurt van het Hainan eiland.

Tegenwoordig worden oorlogen niet alleen meer op het slagveld uitgevochten, maar ook op talloze andere gebieden.

Een interessant gegeven is ook dat er een totaal ander perspectief ontstaat, afhankelijk vanuit welk kamp je de situatie bekijkt.

Zo hadden we enkele dagen geleden de econoom Andy Xie die zegt dat het volkomen terecht is dat China nu probeert haar overtollige producten op de wereldmarkt te dumpen omdat China het land is wat haar nek heeft uitgestoken na de crisis en de wereld weer op de rit heeft gekregen en dat je haar nu als stank voor dank niet aan haar lot kunt overlaten.

De Amerikaanse advocaat Michael Snyder is echter van mening dat de Chinezen ongelijk hebben en dat ze op een geniepige manier de overhand proberen te krijgen op allerlei gebied.

Zo noemt hij onder andere:

Economische oorlogsvoering:

Het kopen en verkopen van Amerikaanse staatsobligaties, het manipuleren van de yuan, het subsidiëren van de overheid van productie (consumentengoederen) en manipuleren van invoerrechten en dergelijke.

Cyber oorlogsvoering:

Het zich bezig houden met diefstal van gegevens, achterdeurtjes, virussen en hacken.

Kinetische cyber oorlogsvoering:

Het maken en installeren van virussen die lijken op het Stuxnet type virus en het hacken dat kan leiden tot fysieke schade van infrastructuur zoals elektriciteitsnetwerken, nucleaire installaties, hydro-elektrische installaties en telecommunicatiesystemen.

Socio politieke oorlogsvoering:

Het opzetten van Confucius Centra in Amerika en wereldwijd (Confucius Instituten zijn academische instituten over de hele wereld die als doel hebben de taal en cultuur van Volksrepubliek China aan de man te brengen). Het financieren van universiteiten in ruil voor zeggenschap in het beleid, hetgeen in de praktijk betekent het promoten van de communistische ideologie.

Territoriaal:

China runt havens over de hele wereld en dan met name de grootste en strategisch meest waardevolle havens en zogenaamde SLOC’s (Sea Lines of Communication). SLOC’s zijn de belangrijkste maritieme routes tussen havens voor het vervoer van goederen. Het beste voorbeeld hiervan is wel het Panama kanaal, waarbij beide uiteinden volledig door China worden gecontroleerd.

Je hoeft geen Nostradamus te zijn om te kunnen voorspellen dat dit alles niet goed gaat aflopen. Er zal niet opeens een nieuw China tevoorschijn komen om dit keer de wereldeconomie te redden.

Naarmate duidelijker zal worden dat de “stimuleringsmaatregelen” van de centrale banken alleen de aandelenmarkten kunstmatig omhoog stuwen, maar niets doen voor de werkelijke economie zullen de spanningen groter worden.

Zoals Andy Xie zei: Er had nu een koek moeten zijn die groot genoeg was, maar helaas is die grote koek al door de rijke elite opgesnoept.

De rest van de wereld mag straks gaan vechten om de kruimels.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!