Het rommelt, het broeit en het wordt grimmiger in Frankrijk

Zo op het oog is Frankrijk nog steeds het ideale vakantieland voor veel mensen uit Nederland en België, maar of dat ook dit jaar wel zo’n goede keus is als vakantiebestemming, is nog maar zeer de vraag.

Sinds de aanslagen vorig jaar in onder andere het Bataclan theater in Parijs is in Frankrijk de noodtoestand afgekondigd. En dat betekent toch wel het één en ander. De noodtoestand, in het Engels Martial Law, is echt wat het zegt, een noodtoestand waarbij normale regels en wetten tijdelijk buitenspel worden gezet.

De noodtoestand was in eerste instantie uitgeroepen voor drie maanden, maar is ondertussen al diverse keren verlengd. Ook op dit moment is de noodsituatie nog steeds van kracht en nu wordt als reden aangevoerd de komende Europese voetbalkampioenschappen en dat men er alles aan wil doen om de veiligheid van de bezoekers te garanderen.

Onder de regels van de noodtoestand hebben de politie en andere opsporingsinstanties een veel grotere bevoegdheid dan normaal gesproken het geval is. In de praktijk betekent dit dat je als willekeurig persoon van de straat kunt worden geplukt op verdenking van….

Je beschikt op dat moment niet over je normale burgerrechten zoals het raadplegen van een advocaat of de tussenkomst van een rechter. Je bent letterlijk aan de Goden overgeleverd.

Dat is de achtergrond van een land waar het op dit moment meer dan onrustig is. Er wordt op diverse plaatsen gestaakt tegen de nieuwe Franse arbeidswet, waardoor bijvoorbeeld de bevoorrading van de benzinestations helemaal niet of traag verloopt en zijn er al diverse toeristen in de problemen gekomen.

Maar, wat de Franse autoriteiten nu doen is de bestaande noodtoestand gebruiken om op die manier te proberen de stakingen te breken. Dat betekent dat bijvoorbeeld stakers zonder enig probleem door de politie kunnen worden aangehouden en meegenomen. De eerste vier uur van dit arrest hoeft de politie zelfs geen reden te geven waarom men is aangehouden.

Wanneer men bijvoorbeeld vermoed dat je een belangrijke rol speelt bij de stakingen, dan kunnen ze zonder rechterlijk bevel ’s nachts zo je huis binnen stappen en alles overhoop halen.

Voor veel Fransen betekent dit dan ook, dat ze zich echt niet meer ontspannen op straat begeven. Zeker niet in die gebieden waar het onrustig is en niemand zal het in Frankrijk wagen om daar zonder geldig identiteitsbewijs de straat op te gaan.

Er ontstaat in veel gebieden langzamerhand een soort angstcultuur. Angst voor de autoriteiten en de opsporingsdiensten en wat ze met je kunnen doen.
Ondanks dat, of juist misschien begint het op steeds meer plaatsen in Frankrijk te broeien en gaan ook mensen protesteren die dat normaal gesproken nooit zouden doen.

Parijs en zo langzamerhand heel Frankrijk raakt steeds meer in de greep van Nuit Debout:

Een willekeurige aprilnacht in Parijs, anno 2016. De Place de la République ziet zwart van de mensen. Het publiek bestaat uit een mengelmoes van middelbare scholieren, studenten, vakbondsmensen en gewone burgers. Ze dragen spandoeken bij zich met teksten als ‘Men moet naar ons luisteren’ of ‘PanamaLeaks, het volk heeft er genoeg van’. Er worden poppen opgehangen die de Franse premier Valls moeten verbeelden, met teksten als ‘Valls is klaar’. De protestbeweging krijgt de naam Nuit Debout, vrij vertaald ‘de nachtbrakers’.

Naarmate de protesten en stakingen door heel Frankrijk zich steeds meer uitbreiden, wordt steeds meer duidelijk dat de politie de speciale bevoegdheden die het heeft onder de noodtoestand aan alle kanten misbruikt.

In de pers zie je heel weinig van dit soort politie optreden, maar deze schroomt niet om met traangas, traangasgranaten, rookgranaten en de wapenstok de demonstranten te lijf gaan. En dan maakt het ze weinig uit of ze te maken hebben met vrouwen en/of ouderen.

Wanneer je beelden ziet in de onderstaande video, dan is het moeilijk voor te stellen dat dit gebeurt in een beschaafd land als Frankrijk.

Het zijn beelden die je jaren geleden zag bij de Arabische lente in Cairo. De vraag is dan ook of deze Nuit Debout beperkt zal blijven tot Frankrijk of dat deze zich ook als een olievlek door de rest van Europa zal verspreiden.

Voor mensen die naar Frankrijk gaan, onderschat de situatie daar niet.

https://www.youtube.com/watch?v=qNvdpPHzniY

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!