Steeds meer Amerikaanse huisvrouwen handelen in olie

Wij leven in een snel veranderende wereld waar dingen al lang niet meer zo zijn als toen de meesten van ons opgroeiden.

De dingen die altijd heel gewoon waren zoals rente op je spaarrekening zijn zaken die we tegenwoordig niet meer tegen komen. Sterker nog, we mogen van geluk spreken dat we nog niet hoeven te betalen voor ons spaargeld.

De jonge generatie heeft dat ook door, want zoals door Telegraaf wordt bericht, gaan steeds meer jongeren niet sparen, maar hun kansen wagen op de beurs. En wat dat betreft vallen ze met hun neus in de boter, want de afgelopen jaren is het natuurlijk één groot feest geweest op de beurs.

We hebben natuurlijk de crisis van 2008 gehad, waarbij de bekende Dow Jones Index naar een dieptepunt kelderde van minder dan 8.000 punten in begin 2009, maar waar deze sindsdien al meer dan verdubbeld is en nu al bijna op 18.000 punten staat, duizenden punten hoger dan het punt waarop de crisis in 2008 begon.

Met dat soort koersverloop kan iedereen, ook al heb je totaal geen verstand van beleggen, natuurlijk een mooi rendement behalen.

Het fenomeen dat wij enkele jaren geleden tegen kwamen was dat veel Chinese huisvrouwen zich daar op de aandelenmarkten storten. Ook daar was het groot feest natuurlijk, want de Chinese economie groeide als kool en dat alles werd gereflecteerd in de beursnoteringen die aldaar soms door het plafond gingen.

Sinds die tijd heeft de Chinese beurs een flinke correctie doorgemaakt en zijn veel Chinese huisvrouwen niet alleen hun huishoudgeld kwijt geraakt, maar ook een fiks deel van hun spaargeld.

Dat soort Chinese correcties hebben we hier op de Westerse beurzen niet echt gehad. We hebben begin dit jaar een dip gezien, maar ook dat is inmiddels allang weer vergeten.

En wat we in China zagen, zien we nu in Noord Amerika. Veel vrouwen die thuis zitten, wel wat tijd om handen hebben en een internet verbinding besluiten om ook maar eens een gokje te wagen.

En het schijnt volgens de Wall Street Journal dat steeds meer van deze vrouwen zich bezig houden met de oliehandel.

Het afgelopen jaar zijn er natuurlijk veel berichten in het nieuws geweest over de grillige manier waarop olieprijzen zich hebben ontwikkeld.

En dat is dan weer aanleiding geweest voor mensen die normaal gesproken niets met de handel in olie te maken hebben, om dit toch maar eens te gaan proberen.

Zo beschrijft de WSJ het verhaal van de 45 jarige huisvrouw en moeder, Erika Cajic.

Zij werd op een ochtend in het begin van deze maand wakker en las dat grote bosbranden waren uitgebroken in Alberta, een regio in Canada die belangrijk is voor de productie van olie.

Ze bedacht dat wel eens een positief effect zou kunnen hebben op de prijs van olie, zette een kop thee en ging met de laptop op de bank over tot het kopen van een belegging in olie die bekend staat als één waar je heel veel geld mee kunt verdienen als je het goed hebt, maar ook heel kunt verliezen wanneer je het fout hebt.

Wat zij kocht heet in het Engels VelocityShares 3 x Long Crude Oil en wat het doet is door middel van allerlei hefboomconstructies (derivaten) ervoor zorgen dat je of heel veel verdient of heel veel verliest, afhankelijk van of de prijs van olie omhoog of omlaag gaat. Dit soort handel vindt je terug onder de noemer UWTI.

Doordat Erika de effecten op de olieprijs van de bosbranden in Canada goed had ingeschat, verdiende ze in een paar dagen tijd 384 dollar met haar handel.

Een andere dame, de 42 jarige Archna Jagtiani uit een voorstad uit Chicago doet het weer anders. Zij houdt zich bezig met zogenaamde futures in de oliemarkt, hetgeen eigenlijk woord is voor het voorspellen van de olieprijs.

Zij koopt die futures voor een bepaalde prijs, die ze dan misschien een kwartier later alweer verkoopt. Zij zegt dat wanneer bijvoorbeeld de olieprijs stijgt van 43,70 naar 42,90 je in een hele korte tijd honderden dollars kunt verdienen. En op het moment dat dit het geval is, dan gaat de laptop dicht en gaat ze de kinderen helpen met hun huiswerk.

Bovenstaande berichten in publicaties zoals de Wall Street Journal doen denken aan de woorden van de Voorzitter van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. Hij zegt dat mensen in Europa anders aan moeten kijken naar de manieren waarop ze omgaan met hun spaargeld. Dat ze minder moeten sparen en een groter deel van hun geld naar de beurs moeten brengen zoals mensen in Amerika dat bijvoorbeeld doen, zodat ze toch een goed rendement op hun spaargeld halen.

Natuurlijk zullen er mensen zijn die op deze manier geld weten te verdienen, maar voor een doorsnee iemand die zich niet kan veroorloven om zijn of haar zuurverdiende spaargeld kwijt te raken is het geen optie die aan te bevelen is.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!