Wat er gebeurt met FC Twente kan gewoon niet

Grote voetbalclubs zijn allang niet meer verenigingen waar mensen gezellig samen komen om op zaterdag of zondag gezellig een potje te voetballen. Het zijn inmiddels aanzienlijke bedrijven, met behoorlijke personeelsaantallen en begrotingen die in de miljoenen lopen.

Het unieke van deze bedrijfstak is dat je een overkoepelend orgaan hebt, de KNVB, die allerlei regels en voorschriften hanteert waar die bedrijven zich aan moeten houden.

Op zich is er waarschijnlijk niets mis mee dat er voor deze bedrijfstak een dergelijk orgaan is om de zaken in goede banen te leiden, maar er is een grens aan hoever dit kan gaan.

Want dit orgaan, de KNVB, heeft nogal eens de neiging om bedrijven die hier of daar de fout in zijn gegaan te bestraffen. Nu is dat prima als dat op sportief gebied gebeurt, maar niet als dit in principe desastreuze gevolgen voor de onderneming kan hebben.

En daarmee hebben we direct het probleem, wanneer dingen zoals sport een professionele bedrijfstak wordt met belangen van personeel en aandeelhouders.

Wanneer in het normale bedrijfsleven een overkoepelend orgaan onregelmatigheden ontdekt in de financiële boekhouding, dan kan er aangifte worden gedaan, waarna al dan niet een onderzoek volgt door bijvoorbeeld de FIOD.

Indien er inderdaad sprake is van schuld worden de verdachten gedagvaard door het Openbare Ministerie en volgt een rechtszitting, waarbij de betrokkenen veroordeeld kunnen worden. Ook kan de rechter in bepaalde gevallen besluiten om het bedrijf zelf een boete op te leggen, maar dikwijls worden hier schikkingen voor getroffen zoals je heel vaak ziet bij banken die de fout in gaan.

Zo hebben we in Nederland de Rabobank die is betrokken bij het internationale LIBOR schandaal, waarvoor de bank ondertussen met allerlei autoriteiten een schikking heeft getroffen. Stel dat nu de toezichthouder, de Nederlandse Bank, hetzelfde gaat doen met de Rabobank als dat de KNVB doet met FC Twente.

Vanaf volgend jaar mag nergens in Nederland de Rabobank nog zijn gevestigd in het centrum van een stad of dorp. Ze mogen dat alleen nog op industrieterreinen aan de rand van een gemeente. Dit als straf van de Nederlandse Bank voor het kunstmatig manipuleren van de rente. En dan, zo zegt de Nederlandse Bank, mag de Rabobank nog van geluk spreken dat ze hun bankvergunning niet helemaal zijn kwijt geraakt.

Iedereen zou moord en brand schreeuwen, want hierdoor zou de omzet van de Rabobank een stuk minder worden omdat mensen naar de concurrent gaan die wel in het centrum is gevestigd. Het gevolg is dat er gedwongen ontslagen zullen vallen en er een kans is dat de bank er helemaal niet meer bovenop komt.

En toch, men schijnt het toch vrij normaal te vinden dat een KNVB precies hetzelfde wel kan doen met een FC Twente.

Door voor straf deze club in de Jupiler League te plaatsen, wordt een fors deel van de omzet van FC Twente weg gehaald, waardoor het bedrijf plotsklaps in een situatie terecht komt, waar het nog maar moet afwachten of het dit kan overleven.

Nog even los van de emotionele klap bij de supporters van de club heeft dit ook gevolgen voor het personeel en de aandeelhouders van het bedrijf FC Twente.

Wanneer je als bond besluit dat je in dit land wilt gaan werken met een aantal betaalde clubs die niets meer zijn dan professionele bedrijven, dan moet je die als overkoepelend orgaan ook zo behandelen. Dan moet je dergelijke ondernemingen niet gaan bestraffen als kleine schooljongetjes, waardoor talloze mensen hun baan verliezen.

Dit soort praktijken mag en kan een beschaaf land niet accepteren. Dit heeft totaal niets meer te maken met sportieve prestaties, maar kapitaalvernietiging door het moedwillig kapot maken van een levensvatbaar bedrijf.

En dat kan toch nooit de bedoeling zijn?

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!