Contant geld in Griekenland verder aangepakt

Vanaf deze zomer kan je in Griekenland geen contante betalingen meer doen van bedragen die groter zijn dan 500 euro. Dat wil zeggen, voor particulieren want bedrijven mogen bijna helemaal niets meer contant doen omdat daar de grens ligt op 50 Euro.

Dat betekent dat wanneer jij opdracht geeft aan een klusbedrijf voor een relatief simpel klusje wat 200 euro moet gaan kosten, het bedrijf dit niet meer contant mag afrekenen. Hetzelfde telt als jij met je auto naar de garage gaat, wat lampjes laat verwisselen en je ruitenwisserbladen laat vervangen voor in totaal 60 euro, je dit niet meer contant mag betalen.

Van oudsher is Griekenland altijd een land geweest waar men graag dingen contant betaalde. Alleen onder druk van de schuldeisers moet Griekenland drastisch gaan hervormen en dat betekent tegenwoordig ook het aanpakken van contant geld.

Waar men in onze streken vooral de nadruk legt op het bestrijden van terrorisme als reden voor de afschaffing van contant geld, zo is dat in Griekenland de belasting ontduiking.

Men denkt werkelijk dat op deze manier de zwarte economie tot het verleden zal gaan behoren en dat iedereen braaf gaat overstappen op het pinapparaat zodat de overheid iedere financiële transactie kan registreren.

Sinds de Griekse crisis zijn veel bewoners van dat land contant geld thuis gaan bewaren. Op zich heel begrijpelijk en de reden die men daarvoor had was ook heel goed te begrijpen, want iedereen kan zich nog wel de lange rij wachtenden herinneren bij de Griekse pinautomaten waar geen geld meer uit kwam.

Wat we nu hebben is een land waar de bevolking zwaar heeft geleden onder de crisis. We weten ondertussen ook dat van al die enorme bedragen die worden overgeboekt naar Griekenland de bevolking geen haar beter wordt omdat het direct wordt doorbetaald naar de schuldeisers.

Met andere woorden, wij het Westen betalen geld naar Griekenland dat het dan weer onmiddellijk door moet storten naar de banken in het Westen om haar enorme schulden te betalen. Wij lenen dus de Grieken meer geld om hun schuld bij onze banken af te lossen. Wie dan uiteindelijk de rekening van dit alles gaat betalen is niet zo moeilijk om te raden.

De Griekse bevolking ziet dit natuurlijk ook allemaal en het merendeel zal dan ook geen enkel vertrouwen hebben in de overheid. Ze weten dat deze door de schuldeisers onder druk wordt gezet om allerlei maatregelen door te voeren.

Het resultaat van dit alles zal waarschijnlijk precies het tegenovergestelde zijn van wat men hoopt te bereiken. Het wantrouwen van de bevolking is zo groot dat ze juist zoveel mogelijk contant zullen willen doen.

Je gaat in Griekenland door dit verbod op contante transacties juist een veel grotere zwarte economie creëren dan dat er op dit moment al is. De Grieken zullen het gevoel hebben dat alles wat ze contant doen ten goede zal komen aan de eigen bevolking en alles wat ze via de bank doen terecht zal komen in de zakken van Brussel of Berlijn.

Uiteraard zullen de autoriteiten dit ook gaan merken en dat is waarschijnlijk één van de redenen dat het 500 euro biljet wordt afgeschaft. Op termijn zal er dan 30 procent van de contante betalingscapaciteit verdwijnen.

Maar, de mens is vindingrijk en wanneer ze elkaar in de zwarte economie niet meer met geld kunnen betalen, dan zullen ze iets anders gebruiken zoals goud of zilver.

Overheden willen alles controleren, maar mensen zullen hiertegen altijd rebelleren. Door schade en schade wijs geworden zullen we maar zeggen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!