Chinees bedrijf vervangt 60.000 personeelsleden door robots

Nog even en de bekende mooie verkiezingspraatjes komen weer tevoorschijn. Praatjes, waarmee ze allemaal beloven dat ze de werkgelegenheid zullen vergroten.

Wat ons land nodig heeft echter is een partij die zich serieus bezig gaat houden met de problematiek van al die mensen die straks overbodig zullen zijn. In plaats van door te gaan op de oude bekende wegen, wordt het nu hoog tijd om te beseffen dat tijden razendsnel veranderen.

Alles draait in deze wereld om competitie. Wanneer jou goederen de goedkoopste zijn zal je ze verkopen, wanneer die van jou dubbel de prijs zijn van die van de concurrent omdat je alles handmatig doet, dan heb je een groot probleem. En om te zien waar het zo meteen naar toe gaat, hoeven we alleen maar naar China te kijken.

Dat land verkeert op dit moment in een moeilijke positie omdat haar export de afgelopen nogal dramatisch is terug gelopen vergeleken met een aantal jaren geleden.
De Chinese overheid heeft gedurende haar laatste vijf jaren plan zich dan ook voorgenomen om er alles aan te doen om te kunnen blijven concurreren op de wereldmarkt. Het plan is om in 2049 het land te zijn wat nummer één staat op het gebied van vernuftige fabricage. Dit jaar valt dan gelijk met het vieren van de 100 jarige verjaardag van de Chinese Volksrepubliek in 1949. Onderdeel van dat plan is om tegen die tijd landen als Amerika en Duitsland voorbij te streven.

Maar, om dat te kunnen bereiken moeten mensen worden vervangen door robots. Daarom is de Chinese overheid druk bezig met een campagne waarbij bedrijven die zich daadwerkelijk met dit proces bezig houden voldoende financiële middelen krijgen om dit te kunnen doen.

Eén van die bedrijven die al een heel eind op weg is, is een bedrijf dat elektronische componenten levert aan Apple, Foxconn. Dit bedrijf heeft ondertussen, samen met een aantal verglijkbare bedrijven, honderden miljoenen Euro’s geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie. Dat wil zeggen, dat mensen in het fabricage proces zijn vervangen door robots. En dat wil dan weer zeggen dat er bij Foxconn ondertussen 60.000 Chinezen hun baan zijn kwijt geraakt. Van de oorspronkelijke 110.000 werknemers heeft het bedrijf er nu nog maar 50.000

En natuurlijk is Foxconn niet de enige. Dit is een trend die wereldwijd zal plaats vinden en niet meer te stoppen zal zijn, omdat dit voor producenten de enige manier is, waarop ze kunnen concurreren. Dit proces vindt niet alleen plaats in het productieproces, maar ook steeds meer fast food restaurants en dergelijke stappen over volledig geautomatiseerde bediening.

Zoals we enkele weken geleden schreven, is de eerste Kentucky Fried Chicken in China geopend onder leiding van een robot:
Het eerste volledig geautomatiseerde KFC restaurant heeft eind april haar deuren geopend in de Chinese stad Shanghai. De naam van het restaurant is Original+ en de kunstmatige robot manager staat bekend onder de naam van Du Mi.

Volgens Chinese media is Du Mi de eerste commerciële toepassing van kunstmatige intelligentie in de fast food industrie. Deze robot is door het Chinese bedrijf Baidu in 2015 op de markt gebracht.

Wanneer we in China alleen kijken naar de fabrieken, dan zijn daar op dit moment nog ongeveer 100 miljoen mensen aan het werk. Of, zoals de Chinese professor Yasheng Huang zegt: “Je kunt stellen dat dit de manier is om de productie in China te redden, maar China heeft ook een enorm leger arbeidskrachten. Wat gaan we daarmee doen?”

En dat is precies het punt, waarop niemand op dit moment een antwoord heeft. Zeker is alleen, dat de grootste robotrevolutie ooit is gestart en dat die ontwikkeling niet meer te stoppen is.

En, hoewel China misschien wel een deel van haar export op deze manier kan behouden, creëert het aan de andere kant wel een enorme voedingsbodem voor sociale onrust.

Ook hier loopt men vooralsnog te slapen en denkt men nog steeds dat iedereen, ondanks het razendsnelle tempo van steeds verder oprukkende automatisering en robotisering, nog wel een baantje kan vinden straks.

De 60.000 ontslagen werknemers bij Foxconn zullen daar iets anders over denken.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!