Een Nexit kan onze pensioenen redden

Het waarschijnlijkste belangrijkste verkiezingsthema volgend jaar, gaat de voortdurende ellende met de pensioenfondsen vormen.

Bijna iedere dag opnieuw verschijnen er rampberichten in de pers, waarbij men wordt gewaarschuwd voor de komende pensioenkortingen.

Dit alles wordt volgens de pensioenfondsen zelf veroorzaakt door de lage rente waarmee zij worden gedwongen om toekomstige uitkeringen te kunnen berekenen.

Die verplichte kortingen hebben totaal niets te maken met het werkelijk behaalde rendement over het afgelopen jaar, maar alles met uitkeringen in de toekomst. Hoe lager de (reken) rente hoe lager de dekking van het pensioenfonds in de toekomst.

Volgens de DNB, bij monde van Klaas Knot, heeft de verminderde dekkingsgraad van de pensioenfondsen ook te maken met verkeerde, dat wil zeggen riskante beleggingen, door de fondsen.

Hoe, dan ook, voor de berekeningen van de dekkingsgraden wordt uitgegaan van de rente en die rente is historisch laag, in feite zelfs negatief.

Wanneer je dan kijkt naar waarom die rente zo negatief is, dan heeft het alles te maken met de Europese Centrale Bank die vindt dat er geld bijgedrukt moet worden om de economie op gang te krijgen.

Een tweede reden is, dat dit een schuldenverlichting geeft voor de landen die het nu heel erg zwaar hebben en dat zijn voornamelijk de Zuid Europese landen. Wanneer je veel moet lenen en de rente is extreem laag, dan wordt het leven een stuk plezieriger. Zoals we weten is Mario Draghi een Italiaan en er gaan dan ook stemmen op die zeggen dat hij die rente ook zo laag houdt op onder andere zijn eigen land uit de problemen te houden.

Aangezien bij de meeste mensen het hemd toch nog nader is dan de rok, zou dit natuurlijk heel goed kunnen. Maar, dat betekent dan weer dat de pensioengerechtigden bij ons in feite opdraaien voor het ondersteunen van de Zuid Europese landen.

Net zoals uiteindelijk de belastingbetaler in Europa opdraait voor het redden van Griekenland, zo draaien de pensioengerechtigden bij ons op voor de kosten van het overeind houden van de zuidelijke landen.

Al deze problemen zouden zijn opgelost als wij een Nexit zouden doen, het verlaten van de Europese Unie.

Nu heeft dit eens zo drastisch te zijn om dit alleen te doen. Een heel logische oplossing zou zijn om drie verschillende Europese blokken te maken van landen die qua cultuur en economie enigszins bij elkaar passen.

Zo zou je een noordelijk blok kunnen maken met bijvoorbeeld Duitsland, Benelux, Engeland en misschien Frankrijk, een blok met de bekende zuidelijke landen zoals Spanje, Portugal, Italië en Griekenland en een oostelijk blok met landen zoals Polen, Hongarije en Roemenië.

En dan in één klap heb je voor ons een compleet ander beeld. De economieën hier draaien redelijk, hetgeen betekent dat de rentes weer voorzichtig verhoogd zouden kunnen worden en waar alles binnen de kortste keren weer “normaal” zou kunnen zijn.

De andere blokken zouden een eigen koers kunnen varen en ook veel gelukkiger zijn omdat ze kunnen devalueren wanneer ze dat beter uit komt en je zult zien dat binnen de kortste keren ook deze economieën weer hun eigen weg zullen vinden.

Het zijn op zich relatief kleine aanpassingen, maar wel met grote positieve gevolgen voor ons. Als de rente weer richting “normaal” gaat, dan hoeft het pensioenstelsel niet op de schop, want het heeft altijd goed gewerkt en zal met “normale” rentes ook opnieuw weer goed werken.

Mensen kunnen weer met hun spaargeld naar de bank en over een jaar kijken hoeveel rente de bank heeft bij geschreven.

Wanneer een boot dreigt te zinken omdat er iets zwaars aan een lijn deze naar beneden dreigt te trekken, dan kap je de lijn. Dat is de allereerste verantwoording van een kapitein. Red het schip en ga niet denken dat wanneer je een nieuw schip gaat bouwen deze niet naar beneden gesleurd gaat worden, want dat doet het gegarandeerd wel.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!