Waarom is Deutsche Bank doodsbang voor een mogelijke Amerikaanse renteverhoging?

Het leven voor mensen die met geld te maken hebben wordt voor een belangrijk deel bepaald door centrale banken. Ieder besluit dat zij nemen, kan schokgolven door de financiële markten sturen en grote gevolgen hebben voor beleggers.

In feite zijn veel mensen tegenwoordig beleggers. Aangezien sparen al langere tijd niet meer zo interessant is en beleggen via allerlei online platforms steeds gemakkelijker wordt, zijn er ook steeds meer “normale” mensen op de beurs te vinden.

En ook voor die mensen tellen de beslissingen van bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve zwaar.

We weten dat overal ter de rentes op dit moment laag staan of zelfs negatief en dat ondanks het feit dat het in werkelijkheid niet zo goed gaat met de Amerikaanse economie, de officiële cijfers het doen voorkomen alsof er een alleszins redelijke groei is. Dat was dan ook de reden dat de FED afgelopen december voor het eerst sinds jaren weer een kleine renteverhoging doorvoerde.

Ook toen waren er mensen die waarschuwden dat een renteverhoging nadelige gevolgen zou hebben voor de beurs. Volgens het officiële verhaal was dat niet waar, want het ging goed met de economie en men zou de renteverhoging van de FED zien als een teken van vertrouwen in de economie en de beurs zou zelfs omhoog gaan.

Prompt begonnen de markten eind december te kelderen met een voorlig dieptepunt ergens halverwege februari. De bekende Dow Jones Index verloor in enkele weken tijd duizenden punten en toen pas begon de markt weer wat overeind te krabbelen.

Wat bij niet bij veel mensen bekend is, wat de precieze reden is dat een verhoging van de rente door de FED de aandelenmarkten meestal doet dalen. Die reden heet rente. Wanneer de FED deze verhoogt zullen bedrijven meer moeten betalen voor hun leningen en dat drukt dan weer op de winst waardoor er minder overblijft voor beleggers.

Afgelopen week is er weer een vergadering geweest van het bestuur van de FED en daarin is gesproken over wellicht nog een renteverhoging ergens in de komende maanden. De verwachting is dat er op de volgende vergadering in juni bekend zal worden gemaakt dat er hoogstwaarschijnlijk weer een kleine renteverhoging aan zit te komen in juli.

We hebben eerder gezien hoe mensen zoals Gerald Celente zeggen, dat wanneer de FED de rente toch gaat verhogen, dit voor een dramatische beursval zal zorgen.

Nu echter roept de Deutsche Bank de FED op om toch vooral de rente niet te verhogen. Volgens de Deutsche Bank is de markt absoluut niet klaar voor een verdere rentverhoging in juni of juli.

Ze zeggen er natuurlijk niet bij dat dit alles te maken heeft met het feit dat de aandelen Deutsche Bank op dit moment op een niveau staan dat vergelijkbaar is met dat tijdens de financiële crisis. Even als voorbeeld, in 2011 betaalde je nog ongeveer 60 Dollar voor een aandeel DB, nu is dat nog minder dan 17 Dollar.

En als er één ding is dat de Deutsche Bank niet kan gebruiken is weer een dreun op de aandelenmarkten.

Al langere tijd doen geruchten de ronde dat de Deutsche Bank weleens de volgende Lehman Brothers zou kunnen worden. Geruchten hebben meestal een basis, maar in hoeverre ze worden overdreven is niet duidelijk.

Feit is wel dat het met de aandelen van banken dit jaar niet al te goed gaat en vooral in Italië is het allemaal kommer en kwel.

De topman van de grootste bank van Italië UniCredit gaat deze week zijn vertrek aankondigen, onder druk van ontevreden aandeelhouders. Hij heeft veel kritiek gekregen over de gang van zaken bij het financiële concern. UniCredit heeft onder meer te maken met een verzwakte kapitaalpositie en een daling van de aandelenkoers met 40 procent sinds begin dit jaar.

UniCredit is bezig met een reorganisatie waarbij onderdelen worden verkocht en duizenden banen verloren gaan. Wat we wel met zekerheid kunnen vaststellen is dat de banken over het algemeen op dit moment niet lekker in hun vel zitten. Overal zie je tegenvallende resultaten en tekenen dat er een bepaalde angstcultuur heerst.

Zoals bij de Deutsche Bank, waar men als de dood is voor een renteverhoging van de FED en de directeur van de grootste Italiaanse bank die opstapt nadat het aandeel van de bank 40 procent is gekelderd.

Mocht inderdaad een gigant als de Deutsche Bank een tweede Lehman Brothers worden, dan gaat de wereldmarkten op een dusdanige manier onderuit dat de enige overgebleven optie is om een complete reboot te doen van het financiële systeem.

En misschien is dat precies wat er nodig is.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!