Het komt waarschijnlijk wel goed met Blokker

De ene keten is de andere niet en de ene eigenaar is de ander niet. Daar waar een Praxis keihard is gedumpt in handen van aasgieren, zo is dat met een Blokker zeker niet het geval.

Desondanks zie je her en der wilde koppen verschijnen met teksten zoals “Blokker gaat ook failliet, binnenkort 26.000 man op straat”.

Dit alles omdat de Blokker Holding voor het tweede achtereenvolgende jaar een verlies heeft gemaakt.

Echter, de mensen die bij Blokker werken kunnen in zoverre gerust zijn dat ze een eigenaar hebben die wel degelijk hart voor de zaak heeft en dit ook heeft bewezen door een kapitaalinjectie in het bedrijf te doen.

Dat Blokker een aantal jaren heeft zitten slapen en daardoor nu wordt gedwongen om een soort inhaalslag te doen, lijkt duidelijk.

Echter, het grote verschil met Praxis is, dat hier een eigenaar is die bereidt is om dat ook te financieren.

Blokker is een familiebedrijf en vormt een onderdeel van de Blokker Holding. Dezelfde Holding die ook eigenaar is van een Leen Bakker, Xenos, Marskramer, Bart Smit, Big Bazar en nog enkele andere ketens.

De Blokker Holding maakte afgelopen jaar een verlies van 52 miljoen euro. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2014, toen het verlies van 20 miljoen de eerste rode cijfers in de jaarboeken waren. Dat is opvallend, want in 2010 was er nog een winst van zo’n 150 miljoen. En ook in 2013 boekte Blokker nog meer dan 50 miljoen winst.

Maar, de Blokker familie reikt de helpende hand aan de Holding:

De familie Blokker heeft begin dit jaar 130 miljoen euro bijgestort om de balans van het gelijknamige winkelconcern te versterken. Bovendien kan Blokker Holding de komende drie jaar gebruikmaken van een kredietfaciliteit van 415 miljoen euro.

Zij kunnen dit gemakkelijk betalen, want in de jaren 2000 tot en met werd er gemiddeld 82 procent van de winst uitgekeerd aan de familie en dat waren toch best aanzienlijke bedragen. Zo werd er in 2007 een bedrag aan winstuitkering van 162 miljoen euro overgemaakt.

Verlies is trouwens iets wat ze bij Blokker niet kennen. In 2014 werd er verlies geleden, iets dat sinds 1896 niet is voorgekomen.

Normaal gesproken wordt er nooit gek veel gecommuniceerd door dit familiebedrijf, maar nu doet de directie, bestaande uit de nieuwe topman Casper Meier en cfo Jeroen Visser, dat wel.

Zo verteld Meier bijvoorbeeld aan het NRC:

De bestuurders beklemtonen dat hun plannen „support” hebben van de aandeelhouders. Dat zijn Els Blokker, weduwe van oud-bestuursvoorzitter Jaap Blokker, en Ab Blokker, Jaaps jongere broer. Ondanks de aanhoudend slechte resultaten is Blokker Holding nog altijd een „solide familiebedrijf”, zegt Visser. Anders dan „concurrenten als Hema, en vroeger V&D”.

En daar heeft de man volkomen gelijk in. Ze mogen dan voor het eerst verlies hebben geleden in 2014 en opnieuw in 2015, de eigenaren lopen er niet van weg zoals dat gebeurde bij de Praxis en V & D, waardoor het personeel is overgeleverd aan de grillen van investeringsfondsen die maar één doel hebben en dat is of linksom of rechtsom geld verdienen.

En ja, er zullen misschien wat winkels worden gesloten, maar het bedrijf blijft voorlopig voortbestaan. Dat is maar goed ook, want er verdwijnen teveel oer Nederlandse bedrijven.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!