Moet ik mijn hypotheek versneld gaan aflossen?

Nu sparen niet meer zo aantrekkelijk is, lopen er veel mensen met een hypotheek te overwegen om dan maar versneld hun hypotheek af te lossen.

De vraag is natuurlijk of dit een goed idee of dat ze dat beter niet kunnen doen.

Wat veel mensen vergeten is dat een hypotheek een schuld is, net zoals andere schulden. Dat het huis dient als onderpand voor die schuld en doet niets af aan het feit dat het nog steeds een schuld is.

Wat dat betreft is het woord hypotheek ook enigszins misleidend. Want als je zegt dat je een hypotheek hebt van drie ton, dan vindt iedereen dat heel normaal, maar als je zegt dat je een schuld hebt van drie ton, dan zitten ze je meewarig aan te kijken.

Zolang je nog een schuld hebt op je huis, ben je kwetsbaar. Vraag dat maar eens bij al die mensen die in de loop der jaren bij Bijzonder Beheer van een bank terecht zijn gekomen, omdat er een financiële kink in de kabel kwam.

Want, dat is pas vaak het moment dat mensen beseffen dat hun huis eigenlijk helemaal niet van hen is. Dat, zolang er nog een hypotheek op rust, een bank uiteindelijk bepaalt.

Het is nog altijd zo dat hoe eerder jij een hypotheek hebt afbetaald, des te eerder is het huis echt van jou. Pas dan heb je echt een plek waar je veilig bent.

Iedere maand gebeurt het weer dat mensen hun huis uitgezet worden omdat ze de hypotheek niet langer kunnen betalen en de bank het geduld verliest.

Wanneer je hypotheek is afbetaald, dan vervalt die dreiging. Dan weet je, dat zelfs al moet je overleven door aardappelen te poten in je achtertuin, er niemand is die je ooit uit je huis kan krijgen.

Dus, het antwoord is heel eenvoudig. Hoe eerder je die hypotheek kwijt bent, des te beter. Punt.

Maar, ook al is het heel aantrekkelijk om je spaargeld te gebruiken om een deel van je hypotheek af te lossen, is het ook wel slim om even goed na te gaan of je dat geld of een deel daarvan niet op vrij korte termijn nodig hebt.

Want, versneld aflossen is één ding, maar vanaf dat moment zit je geld wel in de stenen van je huis en kan je er geen andere dingen meer mee doen.

Gelukkig zijn er tegenwoordige handige tools waarmee je je voordeel kunt doen. Zo is er bij Nibud een programma dat heet BufferBerekenaar.

Dat programma laat je een aantal dingen invullen waardoor je in staat bent te bepalen wat voor jou een handig bedrag is om in ieder geval achter de hand te houden voor als de wasmachine kapot gaat en dergelijke.

Heb je dat eenmaal berekend en heb je dan nog extra geld beschikbaar, dan zou je dat kunnen gebruiken om je hypotheek naar beneden te brengen.

Want, naast bovengenoemde is er nog een argument om dat te doen en dat is de rente. Alhoewel deze op dit ogenblik historisch laag, zal er ooit een moment komen waarbij de rente weer gaat stijgen. Ook zal er, als je nog een behoorlijke looptijd op je hypotheek hebt, er een moment komen waarop je rente wordt herzien.

En wanneer dat gebeurt dan is het natuurlijk alleen maar mooi als tegen die tijd je hoofdsom behoorlijk is gedaald.

En als laatste moet je er ook rekening mee houden dat in het kader van de Europese gelijktrekking met alles er op niet al te lange termijn echt een afschaffing komt van de rente aftrek bij je belastingaangifte.

Je hoort niet voor niets nu regelmatig geluiden dat nu de rente laag staat, het een perfect moment zou zijn om de renteaftrek af te schaffen. Die renteaftrek wordt ook wel genoemd het subsidiëren van schulden.

Daarom, heb je geld over, verlaag die hypotheek.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!