Gaat Praxis dezelfde weg volgen als V&D?

Wanneer aasgieren de touwtjes in handen krijgen bij een bedrijf, dan duurt het meestal niet zo lang voordat het doek valt.

Praxis is één van die bedrijven die de laatste jaren niet echt goed hebben gedraaid. Ze hebben sinds het begin van de crisis een marktkaandeel verloren van rond de 30 procent omdat mensen liever geld vast hielden dan dat ze dit gebruikten om te gaan klussen.

Niet alleen dat, ze krijgen ook steeds meer concurrentie van nieuwkomers op deze markt zoals Horbach en Bauhaus, ook branchevreemde bedrijven zoals Action en dergelijke verkopen steeds meer doe-het-zelf producten en dan is er natuurlijk altijd nog internet met online verkopen.

De manier waarop Praxis probeert te concurreren is door het aanbieden van grote kortingen, maar dat is nu ook niet echt een strategie waarmee je op de lange termijn winst gaat maken.

De eigenaar van Praxis, Maxeda (het voormalige Vendex KBB), probeert al jarenlang een koper voor de keten te vinden, maar zonder succes.

Maxeda heeft nadat het in 2004 door de beurs werd gehaald voor een relatief laag bedrag (1,4 miljard Euro en 1 miljard Euro) voor miljarden Euro’s verdiend door de verkoop van afzonderlijke winkelketens zoals Bijenkorf, Hema en V&D.

Maar, waar ze mee blijven zitten is onder andere de Praxis die niemand wil kopen.

Wat de eigenaren uiteindelijk hebben gedaan is het bedrijf dumpen bij een paar zogenaamde ddf’s. Dit staat voor Distressed Debt Funds.

Een tweetal van deze fondsen, ook wel aasgieren genoemd, hebben nu volgens een artikel in de Telegraaf de controle over de Praxis. En dan gaat het om het Franse Ardian en het Amerikaanse Goldentree.

Wanneer dit soort fondsen in beeld komen, dan weet je meestal wel hoe laat het is.

Zij hebben dan ook geen geld betaald om de zeggenschap te krijgen, maar een deel van de schuld overgenomen in ruil voor aandelen waardoor ze een meerderheidsbelang hebben.

En dan is voor hen nu zaak om nog zoveel mogelijk geld te slepen uit Praxis, voordat het uiteindelijk ter ziele zal gaan. Moraal en zorg voor personeel zijn zaken die bij dit soort fondsen niet voorkomen.

Wat hier gebeurt is in feite niets anders dan wat er op kleinere schaal gebeurt met een B.V. die overladen is met schulden en waarvoor zich dan een koper aanbiedt die, wanneer je deze een bepaald bedrag betaalt, je verlost van de B.V. inclusief schulden.

De doelstellingen van bovengenoemde fondsen zijn dan ook niet om geld te investeren in Praxis om er weer een succesvolle doe-het-zelf keten van te maken, maar om bijvoorbeeld in eerste instantie keihard te gaan saneren om zo te proberen het bedrijf weer winstgevend te krijgen, waardoor ze het weer door kunnen verkopen. Of ze gaan bepaalde onderdelen verkopen, maar wat ze ook doen, het gaat bijna altijd ten koste van het personeel.

Hebben ze eruit gehaald wat ze konden en is het restant voor niemand meer interessant, dan volgt waarschijnlijk de V&D route en is faillissement een waarschijnlijk scenario.

De fondsen hebben niet de aandelen Praxis rechtstreeks in handen gekregen maar via de eigenaar daarvan, Maxeda. De huidige directeur is dan ook inmiddels al vakkundig aan de kant gezet en vervangen door een Fransman.

Naast Praxis bezit Maxeda ook nog de ketens Brico en Formido. Volgens de berichten zullen ze in eerste instantie proberen Brico te verkopen en zich daarna bezig houden met de twee andere ketens.

Voor het personeel van Praxis is dit allemaal geen goed nieuws. Ze weten nu dat ze een nieuwe eigenaar hebben die mooie praatjes zal verkopen, maar die in de praktijk geen stuiver in het bedrijf zal investeren. Die geen enkel belang heeft om op de wat langere termijn te denken en van Praxis weer een welvarende onderneming te maken.

Aasgieren worden niet voor niets lijkenpikkers genoemd.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!