Moet je misschien met je spaargeld naar de beurs?

Volgens de president van de ECB, Mario Draghi, is er ondanks de bijna negatieve rente best wel een aantrekkelijk rendement te halen op je spaargeld.

Aangezien hij door gaat voor een expert is het uiteraard altijd interessant om te horen wat hij voor advies heeft. Hij zal natuurlijk nooit zeggen van: haal je geld maar van de bank en bewaar het contant.

Wat hij wel zei onlangs tijdens een bijeenkomst in Duitsland was dat mensen anders moesten kijken naar manieren om dingen met hun geld te doen. Ook in Duitsland houdt men van sparen en daar heeft een Duitser gemiddeld 40 procent van zijn vermogen op een soort spaarrekening bij de bank heeft staan.

Wat hij deed was een vergelijking maken met een land als Amerika waar men maar iets van 15 procent van hun spaargeld aanhoudt in een liquide vorm zoals een spaarrekening. En volgens Draghi kunnen mensen ook hier een heel aardig rendement behalen als ze een groter deel van hun spaargeld zouden beleggen.

Waar Draghi gemakshalve volledig aan voorbij gaat is het feit dat een doorsnee burger over het algemeen weinig kaas heeft gegeten van beleggen aan de beurs. Natuurlijk zijn er dan altijd nog de gespecialiseerde beleggingsfondsen waarin je kunt deelnemen, maar ook daar krijg je geen enkele garantie.

Het advies van Draghi aan de burgers van Duitsland en de rest van Europa, komt op een moment dat de beurzen zich weer op een soort all time high bevinden en er talloze mensen zijn die waarschuwen dat de beurs vanaf nu eigenlijk maar één kant kan opgaan en dat is naar beneden.

Zo vielen er de afgelopen dagen de volgende soort berichten te lezen:
Drie Amerikaanse zakenbanken waarschuwen klanten te ‘schuilen’ voor een dramatische zomer. Ze hebben klanten geadviseerd hun aandelenbeleggingen te wisselen voor minder risicovolle beleggingen om een val in rendement te voorkomen.

Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs en J.P. Morgan hebben dat risico onafhankelijk van elkaar aangegeven.

“Een toenemend aantal trends baart ons zorgen nu we de zomer in gaan”, aldus Savita Subramanian, aandelenspecialist en strateeg bij Bank of America Merrill Lynch.

Deze banken komen rijkelijk laat met hun waarschuwingen, want er zijn inmiddels al talloze specialisten geweest die van mening zijn dat de aandelen zwaar overgewaardeerd zijn.

Voorheen reflecteerden de aandelenbeurzen over het algemeen wel aardig de stand van de werkelijke economie. Tegenwoordig is daar nauwelijks nog sprake van en worden de beurzen geregeerd door algoritmes. In feite computerprogramma’s die op bepaalde signalen kopen of verkopen.

Wil je weten wat de werkelijke stand van de economie is, dan is het volgende van belang:

De verdiensten over het eerste kwartaal zakten wereldwijd al met 7,1% ten opzichte van een jaar ervoor, zo blijkt uit cijfers van dataonderzoeker FactSet.

De verwachtingen zijn dat de cijfers voor het tweede kwartaal niet veel beter, of zelfs slechter zullen zijn. Kortom, ondanks alle pogingen van de centrale banken om de wereldeconomie te stimuleren, blijkt daar in de praktijk heel erg weinig van.

Alles en iedereen lijkt nu ook even in slaap te zijn gesust voor wat betreft China. Maar, dat is waarschijnlijk de stilte voor de storm. Het eerste kwartaal zijn ze nog alleszins redelijk door gekomen, dankzij een recordbedrag aan leningen. Het tweede kwartaal zal daarvan in veel mindere mate sprake zijn, dus hoelang kan China de werkelijke situatie nog verbloemen.

Wanneer zullen ze opnieuw gaan devalueren en de in de achtergrond spelende prijzenoorlog met Amerika intensiveren?

Al met al is het waarschijnlijk op dit moment beter en veiliger om te kiezen voor een kluisje, dan een avontuur op de beurs. Natuurlijk valt er met een neergaande beurs ook geld te verdienen, maar dan moet je wel weten wat je doet natuurlijk. En dat zijn er niet zo veel.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!