Banken en hedgefondsen handelen met voorkennis via ECB

Vooral in Duitsland groeit op dit moment de weerstand tegen het handelen van Mario Draghi als voorzitter van de ECB.

Het rommelt al langere tijd in Duitsland, waar men er in veel gevallen niet van overtuigd is dat de door Draghi uitgevoerde acties nu wel zo goed zijn voor de economie.

Het gaat zelfs zo ver dat een groep zakenlieden en wetenschappers een rechtbank hebben ingeschakeld om een klacht te behandelen die ze hebben over het monetaire beleid van de ECB.

Dit bericht is naar buiten gekomen via Welt am Sonntag. Volgens de groep die de aanklacht bij de rechtbank heeft ingediend, houdt de ECB zich niet aan haar eigen mandaat.

Zij zeggen dat de ECB door het opkopen van alles wat los en vast zit zorgt voor onberekenbare risico’s, niet alleen voor de Centrale Bank, maar ook voor de Duitse belastingbetaler.
“Het huidige beleid van de ECB is noch nodig, noch geschikt om de economie in de eurozone te doen herleven door het verhogen van het inflatieniveau naar ongeveer 2 procent”, aldus Markus Kerber, een advocaat en professor in overheidsfinanciën.
Economen en centrale banken zien een inflatie van net onder de 2 procent als het ideale scenario voor een gestage groei van de economie. Wanneer de inflatie lager ligt, dan bestaat ook het risico van een negatieve inflatie of deflatie. In dat geval worden de prijzen van producten en lonen lager en dit vormt dan weer een belemmering voor een economisch herstel.

Maar, er beginnen zo langzamerhand meer zaken betreffende de ECB naar buiten te komen die op zijn zachtst gezegd heel twijfelachtig zijn.

Op 10 maart 2016 kondigde de ECB de het tot nu toe grootste stimuleringsprogramma uit de Europese geschiedenis aan. De markten reageerden toch wel geschokt toen er werd meegedeeld dat de negatieve rente nog verder naar beneden zou gaan, maar ook dat er een programma werd opgetuigd om niet alleen staatsobligaties, maar ook bedrijfsobligaties te gaan opkopen.

Nu is dat “geschokt reageren” voorbestemd aan de bulk van de mensheid, maar niet voor een aantal geselecteerde banken.

Want, net voordat al deze maatregelen door de ECB publiekelijk bekend gemaakt werden, waren er een aantal besloten vergaderingen tussen de directie van de ECB en vertegenwoordigers van een aantal grote banken en andere instituten zoals uiteraard Goldman Sachs, BlackRock, Credit Suisse en Moore Capital Management.

Vorig jaar mei werd Benoit Coeure, directielid van de ECB betrapt op het lekken van voorinformatie omtrent besluiten van de ECB aan een aantal hedgefondsen in Londen tijdens een besloten bijeenkomst.

Een aantal van die hedgefondsen gebruikten die informatie om met voorkennis te handelen, hetgeen later uit kwam door een onverwachte koersschommelingen tussen de Dollar en de Euro.

De ECB is hiermee ver buiten haar boekje gegaan door informatie te verschaffen aan commerciële partijen waarvan ze bij voorbaat wist dat die dit zouden gebruiken. Voor dit gedrag is een woord en dat heet crimineel.

Enkele dagen voordat de ECB afgelopen maart kwam met de aankondiging van haar nieuwe stimuleringsmaatregelen waren er een aantal besprekingen in Shanghai tussen diezelfde Benoit Coeure, samen met de vice president van de ECB Vitor Constancio, met een aantal mensen van Goldman Sachs op 27 en 28 februari 2016.

Er wordt dan gezegd dat er werd gesproken over algemene economische en financiële zaken. Het feit dat de huidige baas van de ECB Mario Draghi een voormalig werknemer is van Goldman Sachs is uiteraard toeval.

Dat is dezelfde Draghi die in zijn tijd bij Goldman Sachs verantwoordelijk was voor het creëren en in de doofpot stoppen van de beruchte FX swaps die zijn gemaakt om de werkelijke belabberde financiële situatie van Griekenland te verdoezelen voordat het lid werd van de Eurozone.

Dus, hebben de directieleden van de ECB opnieuw gevoelige informatie gelekt naar Goldman Sachs tijdens hun besprekingen in Shanghai? Wij zullen het waarschijnlijk nooit officieel weten, want instituten zoals de ECB en de FED zijn zo transparant dat ze nooit en te nimmer zullen vertellen wat er in dat soort vergaderingen wordt besproken.

Al met al niet zo vreemd dat de weerstand tegen centrale banken steeds verder groeit. En wanneer een Mario Draghi opmerkingen maakt dat hij totaal niets met de politiek te maken heef, draagt dat ook niet bepaald bij aan meer onderling vertrouwen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!