Steeds meer robots halen banen weg, wat moeten al die mensen straks?

Misschien wel één van de meest onderschatte zaken waarmee wij de komende decennia mee te maken zullen krijgen is de steeds verder gaande robotisering van onze maatschappij.

Banen verdwijnen, worden overgenomen door robots en machines. Op zich allemaal niet zo erg, maar er komt niets voor terug. Dat wil zeggen, wanneer die banen weg zijn, blijven ze weg.

We hebben het wereldwijd al gezien bij fast food ketens die allemaal volledig op de robottoer gaan. De eerste die ermee begon was Mc Donalds en nu doet Kentucky Fried Chicken (KFC) hetzelfde.

Het eerste volledig geautomatiseerde KFC restaurant heeft eind april haar deuren geopend in de Chinese stad Shanghai. De naam van het restaurant is Original+ en de kunstmatige robot manager staat bekend onder de naam van Du Mi.

Volgens Chinese media is Du Mi de eerste commerciële toepassing van kunstmatige intelligentie in de fast food industrie. Deze robot is door het Chinese bedrijf Baidu in 2015 op de markt gebracht.

KFC hoopt natuurlijk dat dit hippe volledig geautomatiseerde restaurant jonge klanten zal trekken die dan ook gebruik kunnen maken van wifi oplaadstations voor mobiele apparaten.

Maar, het is niet alleen KFC en/of China waar automatisering en robots de plek innemen van menselijke arbeidskrachten. Als en wanneer deze volledig geautomatiseerde restaurants eenmaal de eerste fase achter de rug hebben, zullen ze ongetwijfeld overal ter wereld worden geïmplementeerd.

Ze zijn er nu ook al wel, maar nog niet op grote schaal. Ook McDonalds wordt op dit moment druk geëxperimenteerd met een soort digitale kiosken, vergelijkbaar met die zoals je wel aantreft in supermarkten.

Wat er gaat gebeuren is duidelijk en onontkoombaar. Wereldwijd zullen in de nabije toekomst miljoenen en miljoenen mensen hun baan verliezen dank zij de voortschrijdende robotisering.

Net zoals met alles zijn er mensen die ervoor zijn en hen die zwaar tegen de robotisering zijn. Wetenschappers zoals Stephen Hawking waarschuwen voor de gevaren van het volledig afhankelijk zijn kunstmatige intelligentie, terwijl andere denken dat de mens een veel aangenamer leven tegemoet gaat dankzij de robots. Dit, uiteraard omdat ze zijn bevrijd van saai en soms zwaar en eentonig werk.

Dit alles zal hoe dan ook een verandering te weeg brengen in onze maatschappij. Dingen zoals een minimumloon zal werknemers ook niet beschermen wanneer steeds meer werkgevers zullen kiezen voor robots. Deze hebben geen lunchpauze nodig, loon of zorgverzekering en ze vragen nooit om loonsverhoging of vakantie.

Waarschijnlijk wordt het onderwerp op dit moment bewust overal gemeden, omdat niemand weet wat er precies zal gaan gebeuren.

Er zullen straks twee grote problemen ontstaan. De eerste dat er mensen betaald zullen worden voor niets doen en het tweede is dat die mensen geen nuttige bezigheden om handen zullen hebben.

Aan de andere kant, tijdens de industriële revolutie maakte men zich ook grote zorgen over het feit dat machines het werk van arbeiders weg namen. Maar, zoals toen bleek, kwamen er juist door de nieuwe technologie talloze andere banen voor terug.

Of dat dit keer ook zo zal gaan, weet niemand.

Een aantal mensen zien een ander groot gevaar en dat is dat we langzamerhand in een soort super sociale wereldstaat terecht komen waar alles centraal door een overheid wordt aangestuurd vanuit een centrale plek. Zij zijn er dan ook voorstander van om dingen gewoon op hun beloop te laten en er vanuit gaan dat in een kapitalistisch systeem uiteindelijk wel weer op hun pootjes terecht komt.

In dat laatste geval is zelfs een oorlog een mogelijke “oplossing”.

Zeker is in ieder geval dat het verdwijnen van veel routinebaantjes in een veel sneller tempo zal verdwijnen dan men over het algemeen denkt.

Wanneer je alleen al het personeel van iedere McDonalds en KFC restaurant wereldwijd zou ontslaan, dan je heb al een miljoenenleger van meestal jeugdige werkelozen. Het zullen in eerste instantie ook bij de jongeren zijn waar de eerste klappen zullen vallen.

Op dit moment al vormen jongeren wereldwijd ongeveer 40 procent van alle werkelozen en lopen ze vier keer meer kans hun baan kwijt te raken dan volwassenen.

En daar zal toch een oplossing voor gevonden moeten worden en hoe eerder de maatschappij daar over na gaat denken des te beter, want komen gaat het.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!