Amerikaanse aandelen zijn 80 procent overgewaardeerd

Bijna iedere dag opnieuw is het weer feest op de beurs. Af en toe even een dipje als een deel van de beleggers besluit wat winst te nemen of er sijpelt hier en daar toch een verontrustend bericht door, maar voor het algemeen kennen we maar één richting en dat is omhoog.

Kenners zijn zo langzamerhand wel met elkaar eens dat de aandelen ver overgewaardeerd zijn en dat er op zijn minst een forse correctie zal plaats vinden binnen niet al te lange tijd.

Zo zijn er economen en bekende beleggers die waarschuwen dat de aandelen misschien wel tot 50 procent in waarde kunnen dalen de komende tijd.

Zo hebben we bijvoorbeeld de superbelegger Carl Icahn gezien die waarschuwt dat het publiek weer in dezelfde val trapt als in 2007.

Maar, de waarschuwing van Icahn is nog zwak, vergeleken bij wat sommige collega’s verkondigen.

Een bekende belegger is Andrew Smithers , oprichter van Smithers & Co. Hij zegt dat Amerikaanse aandelen op dit moment met maar liefst 80 procent zijn overgewaardeerd. Hij onderbouwt zijn voorspelling door gebruik te maken van een formule waaruit blijkt dat de enige andere tijd in de geschiedenis waaruit blijkt dat aandelen zo riskant zijn, de jaren 1929 en 1999 zijn. En we weten allemaal wat er daarna gebeurde.

Zelfs conservatieve banken zoals The Royal Bank of Scotland zeggen dat de markten rode waarschuwingssignalen afgeven, net zoals ze dat deden voor de crisis van 2008. Zij hebben dan ook hun klanten geadviseerd om alles te verkopen en snel richting uitgang te gaan.

Maar, misschien de meest onheilspellende waarschuwing van allemaal komt van econoom, auteur en oprichter van Strategic Investments, James Dale Davidson.

Hij zegt dat er drie belangrijke economische factoren zijn die alle drie schreeuwen: Verkopen!

Die drie factoren impliceren niet dat er in de toekomst een 50 procent val van de koersen zal gebeuren, het staat al op de stoep.

Davidson heeft een opmerkelijk hoge score wanneer het aankomt op correct voorspellen van gebeurtenissen. Gedurende de laatste drie decennia heeft hij alle belangrijke economische verschuivingen goed weten te voorspellen.

Zo voorspelde hij bijvoorbeeld de ineenstorting van 1999 en die van 2007. Ook voorspelde hij de val van de voormalige Sovjet Unie en teloorgang van de Japanse economie om maar enkele te noemen.

Zijn voorspellingen zijn altijd zo accuraat gebleken dat hij zelfs is uitgenodigd om handen te komen schudden met mensen zoals de voormalige presidenten Ronald Reagan en Bill Clinton.

Als mensen zoals Davidson waarschuwen voor een marktcorrectie van 50 procent, is het wel zaak om daar aandacht aan te schenken.

Hij zegt letterlijk: “Ik weet dat overal waar je kijkt, dingen er behoorlijk goed uit zien. De markt staat bijna op recordhoogte, de Dollar is sterk en het gaat goed met onroerend goed sector. Maar, vergeet niet dat we precies hetzelfde scenario zagen in 1999 en 2007. De economie valt op dit moment uit elkaar. Heel erg snel”.

Maar, Davidson voorspelt niet alleen een 50 procent drop in de aandelenmarkten. Ook waarschuwt hij dat onroerend goed met 40 procent zal dalen en dat spaarrekeningen 30 procent van hun waarde zullen verliezen en dat werkeloosheid zal verdrievoudigen.

“Ik ben niet iemand die er van houdt om rampspoed te voorspellen”, zegt Davidson erachter aan.

Want, zo zegt hij: “Het is niet nodig om slachtoffer van de toekomst te worden. Als je aan de goede kant staat van wat er gaat komen, dan kan je de mogelijkheden aangrijpen die misschien maar eens, hooguit twee keer in je leven langs komen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!