De bankiers van de centrale banken denken dat ze tovenaars zijn

De centrale banken van deze wereld behoren op een bepaalde manier tot de meest mysterieuze instituten ter wereld en voor velen zijn de mensen die daar werkzaam zijn een soort goden die het lot van de wereld bepalen.

Al jarenlang wordt er gespeculeerd over wie nu eigenlijk die mensen zijn die in een ivoren toren zitten. Waarschijnlijk mensen die denken dat ze almachtig zijn, een soort goden die niet alleen in staat zijn om geld vanuit het niets te maken, maar ook denken dat ze hele wereld wel even zullen runnen.

Iemand die dat beeld de afgelopen week volledig heeft bevestigd, is de gouverneur van de centrale bank van Litouwen, Vitas Vasiliauskas. Deze man is naast zijn normale functie ook lid van de Algemene Raad van de Europese Centrale Bank (ECB).

Vasliauskas liet in een interview aan Bloomberg weten dat de ECB nog wel degelijk mogelijkheden heeft om meer monetaire verrassingen uit de hoge hoed te toveren om, als het nodig mocht zijn, economische schokken het hoofd te bieden en om ervoor te zorgen dat de prijzen zullen stijgen.

Het verdere interview dat hij gaf wordt door kenners omschreven als de normale verbale diarree van een centrale bankier, maar wat belangrijk is om te onthouden, is het woord tovenaar.

De gebruikelijke diarree is bedoeld om te doen wat de centrale bankiers moeten doen en dat is proberen om de mensen te doen blijven geloven in een systeem wat kapot is. Zo kapot, dat gewone mensen liever sparen dan het uitgeven, ondanks negatieve rentes.

De 43 jarige Vasiliauskas weigerde om te zeggen welke specifieke acties de ECB zal nemen, maar weersprak de stelling dat de centrale bank niet in staat zou om plotselinge negatieve veranderingen in de wereldeconomie het hoofd te bieden.

Zijn letterlijke woorden waren: “Wij beschikken nog over veel gereedschap en wij kunnen nog voor verrassingen in de markt zorgen. Op dit moment zie ik geen reden voor nieuwe konijnen omdat we moeten uitvoeren wat is overeengekomen, dat wat bekend is gemaakt”.

Hij ging wel in op een bepaald aspect in van wat de ECB gaat doen en dat is een tweede ronde van wat men noemt TLTRO-II. Onder dit schema betaald de ECB geld aan de banken om geld van haar af te nemen, wat zij op hun beurt dan weer als lening moeten gaan verstrekken aan bedrijven en particulieren. Deze operatie staat gepland om vanaf 24 juni te beginnen.

“Voor mij persoonlijk is dit een hele sexy maatregel”, zegt Vasiliauskas, “Het kan een direct verschil maken in de werkelijke economie”.

Natuurlijk zullen de 5 miljoen jonge Europese werkelozen onmiddellijk allemaal aan het werk als het sexy LTRO-II plan wordt gelanceerd. Nu ja, waarschijnlijk niet, maar de aandelenbeurzen zullen zeker met nog een tien procent stijgen na deze “fix”.

En, uiteraard moest de man ook nog even duidelijk maken dat er een eind gaat komen aan het contante geld. Zoals inmiddels bekend zal de ECB stoppen met het uitgeven van het 500 Euro biljet. Alleen al dit bankbiljet vertegenwoordigt 30 procent van het totale Europese contante geld.

Zo zei hij: “Ik denk dat een moderne samenleving zich niet moet concentreren op contant geld. Alternatieve manieren om te betalen zijn veel effectiever. Persoonlijk steun ik de maatregel om het 500 Eurobiljet uit te bannen. Minder contant geld in een samenleving is beter en veiliger voor iedereen”.

En toch zal iedereen, ondanks alle hints, straks stomverbaasd zijn wanneer het contante geld wordt afgeschaft.

De slotopmerking van de corpulente bankier was als volgt:

“De markten zeggen dat het is afgelopen met de ECB, dat hun trukendoos leeg is. Maar, wij zijn tovenaars. Iedere keer pakken wij iets en geven het aan de markten, een konijn uit de hoge hoed”.

Wat echt zorgelijk is dat de man het meende. Dat is belangrijk want eindelijk is het duidelijk dat centrale bankiers geen god zijn, noch tovenaars, noch dat ze God’s werk op aarde doen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!