Wij bevinden ons in precies dezelfde situatie als in het voorjaar van 2008

Bekende gezegdes zijn niet zo maar ontstaan. Er zit vaak een kern van waarheid in en dat telt zeker voor: de geschiedenis heeft de neiging om zich te herhalen.

Het economische klimaat van vandaag lijkt onheilspellend veel op dat van begin 2008.

Dat jaar vond er een spurt op de aandelenbeurs plaats die duurde van het midden van maart tot begin mei. Een aandelenmarkt die er ogenschijnlijk weer gezond uit zag en die ons liet weten dat de ellende van eind 2007 grotendeels achter ons lag.

Maar, wat er in werkelijkheid gebeurde weten we allemaal. Vanaf dat punt in mei verloor de beurs meer dan de helft van haar totale waarde en waren de gebeurtenissen van 2007 niets meer geweest dan wat je “voorschokken” zou kunnen noemen. De voorloper van de echte crash.

De situatie waarvan toen sprake was, was dat het een soort spookopleving van de beurs was, waarbij de werkelijke economie volkomen genegeerd werd. Geloof het of niet, maar er gebeurt nu precies hetzelfde.

Zo bleek bijvoorbeeld op dinsdag dat de beurs in Amerika 222 punten steeg, terwijl er die dag alleen maar slecht nieuws werd gepresenteerd. Cijfers die aantonen dat de Amerikaanse economie en ook die van de rest van de wereld uit elkaar valt.

Eén van de ogenschijnlijk best presterende economieën van de wereld, die van Amerika, vertoont nu ook al tekenen van verval.

De afgelopen vier kwartalen wordt door bedrijven lagere winsten gemeld. Deze trend komt eigenlijk alleen voor als een land in een recessie verkeert. Bedrijven die staan genoteerd aan de S & P noteren voor het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 7,1 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Een andere goede indicatie is het spoorwegvervoer. Dat is de afgelopen maand april 11 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het spoorwegbedrijf Union Pacific heeft maar liefst 292 locomotieven geparkeerd ergens in Arizona, omdat er geen werk voor is.

Er zijn in de afgelopen maand 35 procent meer mensen ontslagen dan in de maand daarvoor. Het aantal faillissementen was de afgelopen 12 maanden 32 procent hoger dan de 12 maanden daarvoor.

En zo zijn er nog wel een aantal indicaties te vinden het toch niet allemaal rozengeur en maneschijn is in het land van Uncle Sam. Op andere plaatsen in de wereld is het nog veel rampzaliger.

Vele landen in Zuid Amerika zijn al volledig in een economische depressie gedoken, Europese banken lijken zich in een soort meltdown proces te bevinden, Japan heeft weer een negatief BBP ondanks alle stimuleringsmaatregelen en Chinese aandelen zijn sinds het toppunt van de markt al met 40 procent gezakt.

Het vreemde van dit alles is dat beleggers gewoon niet willen zien wat er gebeurt. Dat ze niet willen zien dat we ons in precies dezelfde situatie bevinden als in het voorjaar van 2008, waarin de economie al in elkaar is gestort, maar dat dit feit gewoon nog is doorgedrongen tot de beurs.

Nog een alarmerend signaal is het feit dat de wereldwijde verdiensten nu 14 procent lager liggen dan tijdens de piek in augustus 2014. Ze staan nu weer op hetzelfde punt als 5 jaar geleden. De prijzen van aandelen ondertussen is sinds die tijd met 25 procent gestegen.

Heeft iemand wel eens van zwaartekracht gehoord?

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!