Waarom verliezen heel veel hedgefondsen zoveel geld?

In de afgelopen decennia was de snelste manier voor ambitieuze jonge mensen om snel rijk te worden het werken met of voor een investeringsbank of een hedgefonds.

Dit soort instellingen was eigenlijk een gegarandeerd succes voor het verdienen van veel geld, maar dat alles schijnt nu tot het verleden te behoren.

De Wikipedia omschrijft een hedgefonds als volgt:

Een hedgefonds of hefboomfonds is een beleggingsfonds dat open is voor een beperkt aantal investeerders en dat door de financiële autoriteiten wordt toegestaan om een groter aantal strategieën toe te passen dan een gewoon beleggingsfonds. In het algemeen wordt een “performance fee” betaald aan de beheerder. Ieder hedgefonds heeft zijn eigen investeringsstrategie.

Niet alleen de hedgefondsen verliezen grote sommen geld, ook de reguliere banken krijgen in de eerste maanden van dit jaar grote klappen.

Zo liep de winst van de grote Deutsche Bank terug met 58 procent en gaat deze bank nu 35.000 mensen ontslaan in 10 verschillende, terwijl het eveneens afscheid neemt van de helft van haar investeringsklanten.

Het gebeurt niet alleen bij Deutsche Bank, zelfs de machtige Goldman Sachs heeft meegedeeld dat 10 procent van haar personeel te zullen ontslaan. Dit betreft dan medewerkers in Londen en New York. Officieel is dit nog niet bekend gemaakt, maar het is ondertussen wel uitgelekt.

De omzet van Goldman Sachs liep in het eerste kwartaal van dit jaar terug met 37 procent naar 3,44 miljard Dollar. De aandelen van de bank zijn dit jaar ook al met 11 procent gezakt.

En ook de Nederlandse banken ontsnappen klaarblijkelijk niet aan de malaise, want ook de ING maakte vandaag bekend dat het in het eerste kwartaal dit jaar 30 procent minder winst maakte dan het jaar daarvoor.

Tot voor kort waren Hedgefondsen de rocksterren van de investeringswereld. De vergoedingen die werden betaald aan de managers waren astronomisch, maar dat maakte allemaal niet uit, want de bomen groeiden tot in de hemel.

Waar sommige mensen het idee hadden dat het wel heel erg slimme mensen moesten zijn die het management van deze hedgefondsen deden, blijkt dat in de praktijk wel mee te vallen, want ze lopen elkaar allemaal achterna, zoals de schapen in een kudde.

Veel Hedgefondsen zaten behoorlijk in aandelen zoals Apple (30 procent gezakt), Allergan (41 procent gezakt) en Valeant (87 procent gezakt).

Hedgefondsen slaagden er zelfs in aanzienlijke verliezen te maken in een tijd waarin over het algemeen aandelen omhoog gingen.

Waar het op lijkt is dat dingen nu opeens anders zijn dan anders. Dat bedrijven waar voorheen door Hedgefondsen met een gerust hart op “gewed” kon worden, nu opeens niet meer doen wat ze hadden horen te doen.
Zo was bijvoorbeeld het Ierse farmaceutisch bedrijf Endo favoriet bij veel hedgefondsen. Dit bedrijf zag haar aandelen de afgelopen week met maar liefst 40 procent kelderen toen er teleurstellende winstcijfers werden gepubliceerd.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat klanten massaal weg vluchten van de hedgefondsen.

Men vraagt zich overal af, wat de oorzaken van dit alles kunnen zijn en simpele conclusies zijn er niet. Behalve, dat alles anders is dan anders.

Natuurlijk wordt er gekeken naar dingen zoals negatieve rente, maar de uiteindelijke conclusie zal moeten zijn dat de economie overal een beetje tot stilstand is gekomen, maar dat alleen de aandelenbeurzen dat nog niet helemaal door hebben.

Het lijkt een beetje op een zwoele zomermiddag, waarbij het warm is, geen blad aan de boom beweegt en de hitte steeds drukkender wordt.

En ver aan de horizon verschijnen de eerste donderkoppen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!