Misschien voorlopig even stoppen met kopen bij deurwaarders?

Geld is uiteraard belangrijk in onze hedendaagse maatschappij. De vraag is alleen, waar ga je de grens trekken?

Waar is iets nog redelijk en waar wordt iedere fatsoensnorm overschreden?

Een goede indicatie daarvan zagen we de afgelopen dagen met de voorgenomen verkoop van een kat door een deurwaarder.

Hoe deurwaarders over het algemeen zonder enig gevoel schijnen te zijn, blijkt wel uit de reactie van de deurwaarder in dit geval.

Zo zei hij tegen Omroep West.

‘Ja, maar het is ook sneu als schuldeisers niet betaald worden. En als we iemands auto veilen, is dat ook sneu’, zegt de deurwaarder.

‘Er ligt een uitspraak van de rechter op tafel, de schuldenaar is veroordeeld om aan de schuldeiser geld te betalen, en als er dan niet vrijwillig betaald wordt, gaan we veilen.’

Toch denkt de deurwaarder dat het beestje woensdag onder de hamer gaat. ‘We hebben al belangstellenden, dus ik denk het wel.’

Dit alles zorgde voor een storm van verontwaardiging, vooral op sociale media. En terecht, want hier wordt een fatsoen grens overschreden. Alles is op een gegeven moment geld waard, maar je gaat niet alles verkopen, geen dieren en ook geen mensen.

Als het gezin waar het hier om gaat een mooie jonge dochter had, dan was die ook vast wel te veilen geweest. Er is altijd wel iemand die er een bod op uit brengt, net zoals ze dat soort dingen deden in de Middeleeuwen.

Het laatste nieuws is, dat de veiling is afgelast. Waarschijnlijk niet omdat de deurwaarder opeens een geweten heeft gekregen, maar wel omdat hij verwachtte dat er veel mensen zouden komen opdagen die het op hem gemunt zouden hebben. Er stonden gelukkig mensen klaar om de kat te kopen en deze dan vervolgens terug te geven aan de eigenaar.

Schulden moeten uiteraard, waar mogelijk, worden betaald. Maar, er zijn manieren en manieren om dit te bewerkstelligen.

In plaats van dreigen in naam van de koning notabene om een dier te verkopen alsof het een wasmachine is, zou er ook iemand van het deurwaarderskantoor met het gezin om tafel kunnen gaan zitten om zo te proberen gezamenlijk een oplossing te vinden waarbij iedereen gebaat is.

Wat eigenlijk net zo erg is als het verkopen van een levend dier door een deurwaarder, is het feit dat er mensen zijn die alleen maar hun eigen voordeel zien en denken hier een koopje te kunnen scoren.

Het dier in kwestie in kwestie is dan dubbel en dwars in de aap gelogeerd. Niet alleen raakt het zijn huis en baasjes kwijt, maar die wordt dan ook nog eens vervangen door een gevoelloze koopjesjager.

Deurwaarders kunnen dan wel zeggen dat er dieren zijn die een hoop geld waard zijn, maar er is een levensgroot verschil tussen een duur fokpaard en een eenvoudig huisdier zoals een kat.

Misschien is het tijd om de deurwaarders van dit land een lesje te leren en dat is eenvoudigweg zorgen dat er niemand meer koopt op hun veilingen. Laat ze daar staan met alle stickertjes geplakt op alles wat los en vast zit.

Er vallen nog genoeg andere koopjes te halen en soms zijn er belangrijkere dingen dan geld.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!