Fysiek zilver – belegging van de eeuw?

Hoewel zilver, op papier tenminste, in waarde is gedaald in recente jaren (de prijs zit tegenwoordig rond de 15 euro per troy ons, oftewel 31.1 gram), er bestaan meerdere factoren waarvan je zou zeggen dat er een flinke prijsverhoging op komst is.

Één daarvan is het feit dat zilver op dit moment ongelooflijk goedkoop is ten opzichte van goud. Dit kan worden gemeten door middel van het zogeheten goud/zilver ratio, wat meet hoeveel troy ons zilver je kunt kopen met één troy ons goud. Dit ratio zit op het moment van schrijven rond de 1:73, wat heel erg hoog is als je historische gegevens bekijkt. Over de lange termijn is 1:12 tot 1:25 normaal, dus een ratio van 1:73 laat duidelijk zien dat zilver zwaar ondergewaardeerd is.

Lage voorraad is ook een belangrijke factor met betrekking tot de toekomstige prijs van zilver. Feit is dat men de laatste jaren veel fysiek zilver koopt, omdat er het gevoel heerst dat de echte economische problemen van 2008 niet zijn opgelost.

Het rommelt in de financiële wereld, en we worden regelmatig voorgelogen door onze politieke leiders en de grote banken dat alles koek en ei is, maar de gewone man voelt gewoon dat dit niet zo is.

Dit heeft geleid tot steeds grotere zilver inkopen – door bekende instituties, maar ook door de wereldbevolking zelf, wat heeft geresulteerd in lage inventarissen bij de grote zilver munthuizen wereldwijd.

Zilver is ook interessant vanwege het feit dat het altijd wel op gegeven momenten piekt. In 1980 steeg de prijs naar meer dan $49 per troy ons, en in 2011 gebeurde hetzelfde. Dus zelfs als je niet in een komende financiële chaos gelooft, is het te verwachten dat er op termijn weer zo’n verhoging in petto ligt.

Zilver word ook gebruikt om verschillende producten te produceren, voornamelijk spiegels, glas, zonnepanelen en andere producten die goede elektrische geleiding vereisen. Het zilver dat we tot onze beschikking hebben word dus ook langzamerhand opgemaakt, want het is niet alleen een edelmetaal, maar ook een industriële metaal. Goud daarentegen word vooral opgespaard en blijft dus ongebruikt.

Maar misschien de allerbelangrijkste reden om in fysiek zilver te beleggen is dat er de laatste jaren zo veel papiergeld gedrukt word (hoofdzakelijk Euros en Amerikaanse Dollars) dat je uitendelijk kan verwachten dat de waarde van die valuta’s zal gaan dalen.

Dat is ook een van de grootste redenen dat dagelijkse diensten en producten steeds duurder worden – het is niet zozeer dat ze automatisch meer kosten, maar door het constant drukken van geld word inflatie onvermijdelijk. Meerdere bekende Amerikaanse financiële experts zoals Mike Maloney, Jim Rickards en Jim Rogers verwachten zelfs veel hogere inflatie in de toekomst, met hyperinflatie als mogelijkheid. En we zijn allen bekend met de toestanden van de Weimer-republiek in de jaren 20, toen een fles melk een bak vol papiergeld kostte, en de Duitse mensen het geld zelf gebruikte als brandhout om hun huizen te verwarmen.

Tot slot – en dit zal weinigen verbazen – de zilverprijs word al jaren gemanipuleerd door de grote banken en financiële instituten. De prijs word expres laag gehouden zodat consumenten en investeerders niet angstig worden. Immers, hoog goud- en zilverprijzen betekenen dat de markten niet goed lopen.

Landen, banken, en financiële instituten hopen dat mensen steeds geld uitgeven en beleggen in de traditionele manieren, zonder dat ze teveel geld opsparen en de economieëën van de wereld laten stagneren. Maar wellicht is dat dus niet zo slim.

Goud en zilver waren in het verleden de ultieme verdediging tegen inflatie en gelddrukkerij, en misschien word het wel eens tijd dat we ons weer verwapenen met de metalen die de mensen al vijf duizend jaar veilig houden.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!