De werkelijke werkeloosheid in Amerika ligt rond de 20 procent

De bevolking krijgt werkeloosheidscijfers gepresenteerd door de overheid en gaat er dan ook maar van uit dat die kloppen.

Nu zal iedere overheid die cijfers uiteraard zo gunstig mogelijk willen presenteren, maar soms vallen er een aantal zaken op die niet helemaal in overeenstemming met de door de overheid gepresenteerde werkelijkheid.

Zoals bijvoorbeeld in Amerika waarin in iedere vijf gezinnen helemaal niemand werkt. Hoe kan dat het werkeloosheidspercentage niet hoger zijn dan vijf procent zoals de regering van Obama weet te vertellen?

Wij, in ons land klagen wel eens over eigen risico met een zorgverzekering, maar in Amerika is dat nog vele malen erger. Daar ben je al iets van 5.000 Dollar aan eigen geld kwijt voordat de verzekering ook maar iets gaat betalen.

Dat betekent dan weer dat Amerikanen bijvoorbeeld ook zelf een bezoek aan een Eerste Hulp Afdeling in feite ook zelf moeten betalen. Een onderzoek van de Federal Reserve heeft uitgewezen dat ongeveer de helft van de bevolking (47 procent) niet in staat is om de ongeveer 400 Dollar dat een dergelijk bezoek gemiddeld kost, te betalen.

Er woonden in Amerika in het jaar ongeveer 81.410.000 gezinnen. Van die gezinnen waren er 16.060.000 waarvan helemaal niemand werkte.

Wanneer je daarvan uit gaat, dan moet het werkelijke werkeloosheidspercentage veel hoger liggen dan de vijf procent zoals die officieel wordt gehanteerd. Er zijn dan ook mensen die hebben berekend dat het werkelijke werkeloosheidspercentage rond de 22 procent ligt.

Met andere woorden, de Amerikaanse economie staat er in werkelijkheid veel slechter voor dan het officiële werkeloosheidscijfer doet vermoeden.

Wanneer je dan kijkt naar het aantal ontslagen bij grote bedrijven in vergelijking met vorig jaar, dan zie je dat in het eerste kwartaal 32 procent meer mensen werden ontslagen. Een ontwikkeling die naar verwachting niet minder zal worden in het tweede kwartaal.

Zo kwam er vorige week de mededeling dat Intel iets van 12.000 zal ontslaan. Intel is uiteraard vooral bekend door de productie van chips voor microprocessoren in pc’s.

Ook bij de detailhandel in Amerika gaat lang niet alles naar wens. Zo gaat een grote kledingketen, Aeropostale, faillissement aangevraagd. Dit bedrijf heeft meer dan 800 winkels verspreid door Amerika en of er een doorstart gemaakt zal worden is in dit stadium koffiedik kijken. En zijn er meerdere detailhandel bedrijven het afgelopen kwartaal in zwaar weer terecht gekomen.

De renteverhoging die afgelopen december door de Federal Reserve was doorgevoerd is zo te zien voorlopig ook een eenmalige gebeurtenis. Eveneens een teken dat in werkelijkheid de Amerikaanse economie helemaal niet groeit.

Ondertussen blijven de koersen van de aandelen onverminderd stijgen, maar bij heel veel “experts” ontstaat een heel ongemakkelijk onderbuik gevoel.

Vergelijkbaar met het gevoeld dat sommige mensen hadden in 2007 toen men ook dacht dat de bomen voor eeuwig tot in de hemel zouden groeien. Voor mensen die een gevoel willen krijgen wat er in die tijd speelde, raden wij aan de film The Big Short te gaan bekijken.

De tijd zal leren of we een nieuwe crisis zullen meemaken, maar wanneer je iets verder kijkt dan de officiële cijfers dan krijg je toch een iets andere beeld.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!