Begint het Chinese regime te wankelen?

Toen de Chinese economie nog op volle toeren draaide en steeds meer Chinezen de beschikking hadden over geld om allerlei luxe dingen te kopen, was er geen vuiltje aan de lucht voor het nog steeds communistische regime in China.

Echter, nu de economie in zwaar weer terecht lijkt te komen, begint men zich in Peking duidelijk zorgen te maken en worden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.
Eén van de grootst mogelijke bedreiging voor het regime is wel een opstandige bevolking die boos is omdat er steeds meer mensen in China hun baan kwijt raken of kwijt dreigen te raken.

Het is dan ook niet voor niets dat de Chinese president Xi Jinping heeft aangekondigd dat hij het bevel op zich zal nemen van alle Chinese strijdkrachten. Door dit besluit heeft hij nu ook het directe bevel over het leger (People’s Liberation Army) en dat telt ook voor het operationele bevel in geval van oorlog.

De oprichter van het huidige China was de bekende Mao Zedong en zijn doel was om een te land te creëren dat werd geregeerd door het communisme. Na de dood van Mao werd dit project vervangen door een andere: het moderniseren van de Chinese economie en het creëren van welvaart.
En dat laatste was ook iets dat wonderwel lukte, tot nu toe.

Er zijn natuurlijk nog talloze mensen die denken dat het binnenkort wel weer goed zal komen met China, maar er zijn ondertussen meer mensen die daar een hard hoofd in hebben. Er vindt dan ook een enorme kapitaalvlucht plaats vanuit China, alsof men aanvoelt wat er straks zal gaan komen.

Wanneer je het geld van de rijken volgt, dan is het nu wegwezen uit China. Net zoals de rijke investeerder Carl Icahn al zijn aandelen Apple heeft verkocht omdat hij een tsunami aan problemen verwacht in China.

De mensen die nog altijd vanuit het binnenland naar de kuststreken trekken op zoek naar werk, kunnen nu bijna allemaal terug gaan naar huis. Naar een wild en onherbergzaam plattelandsgebied waar nog steeds ongeveer 60 procent van de Chinese bevolking woont. De tegenstellingen in China tussen het enorme platteland en de kuststreken is dan ook enorm groot. De kuststreken zijn voornamelijk westers georiënteerd en hebben weinig met het Chinese platteland.

De Chinese leiding vreest nu problemen in beide gebieden. En de manier ze dit waarschijnlijk zullen proberen te tackelen is niet de route van meer vrijheden, maar meer repressie. Maar, wil je echt controle over China, dan is het leger, de PLA (People’s Liberation Army) de sleutel. Want, wanneer je controle hebt over het leger, dan kun je een aantal belangrijke zaken onder controle houden.

Mochten er echter ook binnen het leger teveel ontevreden elementen de dienst gaan uitmaken, dan zou ditzelfde leger ook een eind kunnen maken aan het huidige regime.
Vroeger waren de partij en het leger twee handen op één buik, maar dat schijnt allang niet meer het geval te zijn. Ook de top van het leger heeft ondertussen behoorlijk aan zelfverrijking gedaan en heeft misschien heel andere drijfveren dan het huidige regime.

Xi Jinping weet dat en dat is dan ook de reden dat hij is begonnen met het terug brengen van de grootte van het leger. Dit geeft hem de gelegenheid om de meest corrupte elementen binnen het leger aan te pakken, hun rijkdommen af te nemen en dit als voorbeeld voor anderen te gebruiken. Aan de andere kant zullen ook bepaalde elementen in het leger weten dat ze op de lijst staan en zullen dat misschien niet lijdzaam willen afwachten.

Kortom, het zullen achter de schermen spannende tijden worden in China.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!