Reddingfonds voor Italiaanse banken al voor een derde leeg

Al sedert het begin van dit jaar zijn er grote zorgen betreffende de Italiaanse banken.

In Januari gebeurde het volgende:

In het nieuwe jaar zijn de aandelen van Italiaanse banken aanzienlijk gekelderd. Beleggers worden steeds nerveuzer omdat iedereen zich afvraagt hoe de banken zullen omgaan met de stapel van 200 miljard Euro aan leningen die ze in de boeken hebben staan en die waarschijnlijk nooit terug betaald zullen worden.

De dalingen van aandelen bij banken was zo groot dat de autoriteiten hebben ingegrepen en een tijdelijk verbod hebben ingesteld om short te gaan op bankaandelen. Short gaan houdt in dat je er via opties op gokt dat de aandelen nog verder zullen zakken.

De aandelenhandel voor bepaalde banken volledig stilgelegd vanwege de grote verliezen. Zo heeft de oudste bank ter wereld, de BMPS (Banca Monte dei Paschi di Siena), alleen al dit jaar 40 procent aan aandelenwaarde verloren.

Toen begin april kwamen er wederom allerlei verontrustende berichten vanuit Italië.

Op dit moment worden daar allerlei spoedvergaderingen georganiseerd om een soort laatste reddingsplan poging voor de Italiaanse banken in elkaar te draaien, voordat deze crisis zich als een olievlek over Europa gaat verspreiden.

Het grote probleem waar de Italiaanse banken mee te kampen hebben, zijn de niet terugbetaalde leningen. Die vormen tezamen een bedrag van 360 miljard Euro, iets minder dan de totale jaaromzet van de B.V. Nederland.

Een groot deel daarvan, ongeveer 50 miljard Euro, ligt bij de bank die te groot is om te mogen omvallen en dat is de geplaagde Monte die Paschi di Siena.

Wat men nu wanhopig probeert, is om de problemen binnenshuis op te lossen, maar experts hebben hele grote twijfels of dit zal gaan lukken.

Nu zijn we ondertussen een maand verder nadat de Italianen een soort allerlaatste redmiddel hadden opgezet in de vorm van een reddingfonds met de naam Atlanta of Atlas.

De reden dat Atlanta is opgezet als redding vehikel voor banken in nood is, omdat de Italiaanse overheid volgens de strenge Europese spelregels zich niet mag bemoeien met het redden van banken.

Dus is het geld afkomstig van allerlei Italiaanse en buitenlandse institutionele beleggers die denken dat Atlanta wel degelijk in staat is om een jaarlijks rendement van 6 procent te halen. Het doel was om ergens tussen de 20 en 35 miljard Euro binnen te halen. Op dit moment is dit nog maar 4,25 miljard Euro.

En van die 4,25 miljard Euro is er inmiddels nu 1,5 miljard Euro gebruikt

Want met dat geld is Atlante nu één van de grootste aandeelhouders van alweer een Italiaanse bank in moeilijkheden. Dit keer is het de Popolare di Vicenza, die niet genoeg geld binnen haalde van institutionele beleggers met een zogenaamde IPO (Inititial Public Offering).

Hiermee is Atlanta al direct een derde van haar pot kwijt en het zegt dat men verwacht de aandelen van Popolare di Vicenza over een maand of 18 weer te kunnen verkopen. Dat wil zeggen, dat ze hopen dat er tegen die tijd kopers zullen zijn, want op dit moment zijn die ver te zoeken.

De bank in kwestie moest nu kapitaal creëren om aan de strenge Europese kapitaal eisen van de ECB te kunnen voldoen.

Ondertussen hebben de Italiaanse banken nog steeds voor 360 miljard Euro aan NPL leningen. Non Performing Loans, oftewel leningen die niet terug betaald worden. Verkopen willen ze ook eigenlijk niet omdat dit ten koste zou gaan van hun kapitaal.

Atlanta heeft nog wat geld, maar dan moeten er verder ook geen gekke dingen gebeuren.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!